W Unii spada produkcja bydła. Ale u nas rośnie, i to sporo
Według Komisji Europejskiej od stycznia do końca czerwca kraje UE wyprodukowały tylko o 0,1 procenta mniej bydła niż w tym samym czasie przed rokiem.
Produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty obniżyła się o 1 proc. (w sztukach o 1,8 proc.), a spadki w całej Unii dotyczyły przede wszystkim młodego bydła (-10,4 proc.) - informuje Fammu/Fapa.
W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska (16,9 proc.), Irlandia (15 proc.), Estonia (10,9 proc.), Litwa (10,1 proc.), Cypr, Luksemburg, Szwecja (po 4 proc.), Niemcy (3 proc.), Malta (2,9 proc.), Wielka Brytania (2,8 proc.) i Belgia (2,7 proc.).
Z kolei największe spadki produkcji zanotowano w Bułgarii (21,5 proc.), we Włoszech (18,6 proc.), na Słowacji (9,2 proc.), w Grecji (8,7 proc.), Portugalii (6,4 proc.), Chorwacji (5 proc.), Hiszpanii (3,4 proc.), Austrii (3 proc.) oraz na Węgrzech (2,6 proc.).