Od stycznia do października 2014 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały zaledwie o 0,3 proc. więcej bydła niż rok wcześniej. Ubój w sztukach spadł o 0,6 proc.
Od stycznia do października 2014 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały zaledwie o 0,3 proc. więcej bydła niż rok wcześniej. Ubój w sztukach spadł o 0,6 proc.
Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Przede wszystkim spadła produkcja bydła młodego (9,2 proc.), a w górę poszła wolców (9,8 proc.).
W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska (20,1 proc.), Irlandia (13,5 proc.), Litwa (9,1 proc.), Estonia (6,7 proc.), Luksemburg (6,0 proc.), Szwecja (3,7 proc.), Wielka Brytania (3,4 proc.), Belgia (3,0 proc.), Niemcy (2,2 proc.), Finlandia (1,7 proc.) oraz Dania (1,4 proc.).
Wytwórczość spadła z kolei w Bułgarii (19,6 proc.), we Włoszech (18,1 proc.), na Cyprze (14,3 proc.), Słowacji (8,4 proc.), w Grecji (7,9 proc.), Portugalii (5,5 proc.), Chorwacji (4,6 proc.), Austrii (2,7 proc.), Słowenii (2,2 proc.), Hiszpanii (2,1 proc.) oraz w Holandii (1,7 proc.).