Stres cieplny kosztuje nawet 400 zł na krowę rocznie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-06-2022,7:05 Aktualizacja: 11-06-2022,13:45
A A A

Stres cieplny jest uważany za jeden z najbardziej znaczących czynników mających wpływ na rentowność gospodarstw mlecznych. Oddziałuje on na takie elementy, jak pobranie i wykorzystanie paszy, zmniejszenie produkcji mleka, zmiany w składzie mleka, upośledzenie układu odpornościowego, czy obniżenie płodności.

W wyniku działania stresu cieplnego obserwuje się zmniejszenie pobierania suchej masy paszy, co skutkuje zmniejszeniem wydajności mleka.

  • Stres cieplny pogarsza opłacalność produkcji mleka
  • Stres cieplny zmienia skład i jakość mleka
  • Stres cieplny powoduje upośledzenie funkcjonowania układu odpornościowego krów

krowy mamki, mamki mięsne, bydło mięsne, cielęta, opasy, żywienie krów, pasze dla bydła, pastwiska, Marcin Gołębiewski

Od czego zależy żywienie krów mamek?

Krowy mięsne należy żywić w taki sposób, aby w każdym roku rodziły jedno cielę, produkowały średnio 2500-3500 kilogramów mleka w laktacji oraz utrzymywały kondycję ciała na poziomie 6,5 w 9-stopniowej skali BCS. Jeśli krowy mamki nie...

"Część zużywanej energii jest wykorzystywana przez organizm do aktywacji mechanizmów mających na celu rozproszenie ciepła (ogólnie nieefektywnych), przy jednoczesnym zmniejszeniu energii dostępnej do produkcji mleka. Pomimo iż pasza jest spożywana, nie dochodzi do efektywnego jej wykorzystania przez organizm na produkcję mleka" zauważa lekarz weterynarii Michał Hądzlik w artykule "Pokonać upały" opublikowanym w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 3/2022.

Wykorzystanie paszy czyli jej przekształcenie w mleko w warunkach stresu cieplnego, zgodnie z szacunkami, może zmaleć nawet o 15%. Zawartość tłuszcz i białka w mleku krów spada o 0,4% i 0,2%, a liczba komórek somatycznych zwiększa się o 100 000/ml mleka.

Stres cieplny powoduje również upośledzenie funkcjonowania układu odpornościowego. Częstotliwość przypadków zachorowań wzrasta szczególnie w okresie okołoporodowym.

Więcej krów w stadzie cierpi na infekcje wymienia, macicy, ketozę, czy zatrzymanie łożyska. Szacuje się również, że w stresie cieplnym liczba przypadków tych schorzeń wzrasta o 10%.

Global Dairy Trade, GDT, PFHBiPM, pełne mleko w proszku, mleko, cena mleka, laktoza, masło, serwatka, maślanka, tłuszcz

Ceny mleka zmaleją? GDT ponownie na minusie

Cena mleka w Polsce oraz Unii Europejskiej jest rekordowo wysoka. Jednak na giełdzie Global Dairy Trade już po raz piąty odnotowano spadek. Notowania na GDT spadły po raz piąty z rzędu Największe spadki odnotowało pełne mleko w proszku i masło...

Stres cieplny obniża płodność krów mlecznych, zwłaszcza wysokowydajnych, przez skracanie czasu trwania i intensywności objawów rujowych. Zmniejsza się również skuteczność inseminacji.

"Szacując "cenę" każdego "dnia otwartego" czyli czas, kiedy krowa nie jest cielna, na około 20 złotych, przy wydłużeniu okresu międzywycieleniowego o 20 dni, straty hodowców osiągną około 400 złotych na krowę rocznie" zauważa lekarz weterynarii Michał Hądzlik.

Stres cieplny działa także destrukcyjnie na mechanizmy regulacji neurohormonalnej cyklu rozrodczego u bydła. Efektem tego są mniej wyrażone objawy rui.

Jakie jeszcze skutki powoduje stres cieplny u krów oraz co można zrobić, żeby go ograniczyć? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w najnowszym wydaniu naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 3/2022 w artykule lekarza weterynarii Michała Hądzlika "Pokonać upały". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA