Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że żywiec wołowy w Polsce na przełomie marca i kwietnia utrzymał cenę. Z kolei mięso wołowe odnotowało wzrost cen o 1%.
Żywiec wołowy w Polsce w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy utrzymał cenę sprzed tygodnia. Z kolei notowania mięsa wołowego wzrosły.
Bydło rzeźne na krajowym rynku w dniach od 29 marca do 4 kwietnia, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kosztowało 6,78 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż w pierwszym tygodniu marca oraz o 12% niż przed rokiem.
Na przełomie marca i kwietnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,64 zł za kg.
Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech. Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do poziomu 6,8 mln ton i była o 1,2% niższa niż w 2019...
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze były jednocześnie o 3% droższe niż w analogicznym okresie 2020 r.
W pierwszym tygodniu kwietnia średnie ceny skupu byków w wadze żywej wynosiła 7,47 zł za kg i była o 1 grosz za kg wyższa niż przed tygodniem.
Ceny jałówek wynosiła 6,86 zł za kg, to również o 1 gr za kg więcej niż uzyskiwali producenci pod koniec marca bieżącego roku. Krowy skupowano średnio po 4,97 zł za kg, to o 1 gr za kg więcej niż przed tygodniem.
Byki w rozliczeniu poubojowym kosztowały średnio 13,60 zł za kg i były o 5 gr droższe niż przed tygodniem.
Średnia cena jałówek wyniosła 13,30 zł za kg wbc, to o 3 gr za kg więcej, a krów 11,38 zł za kg i była o 11 gr za kg wyższa niż uzyskiwali producenci pod koniec marca.