Śruta rzepakowa czyli polskie złoto w korycie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-12-2021,9:00 Aktualizacja: 07-12-2021,8:32
A A A

Śruta rzepakowa, której polscy rolnicy produkują bardzo duże ilości, zamiast zostawać w kraju na potrzeby paszowe, głównie wyjeżdża za granicę.

- Śruta rzepakowa to nasze złoto, nasze dobro. Chcę się z wami podzielić argumentami które wskazują, że jest to lepsza pasza niż poekstrakcyjna śruta sojowa. Niestety w naszym kraju nie jest to jeszcze popularny pogląd, nawet wśród hodowców bydła - mówił prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas V Ogólnokrajowej konferencji PSPO na temat śruty rzepakowej.

Prof. Kowalski podkreślił, że jedynie 10-20% hodowców bydła mlecznego korzysta ze śruty rzepakowej. Zdecydowanie większa część kupuje ją tylko wtedy, gdy jest dużo tańsza od soi lub gdy nie może produkować mleka z użyciem pasz genetycznie modyfikowanych.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Skup mleka maleje od czterech miesięcy

Meldunkowy skup mleka we wrześniu bieżącego roku, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, wyniósł 966,6 mln litrów. Skup mleka w Polsce w relacji miesiąc do miesiąca po raz kolejny zmalał. We wrześniu był on o 5,4%...

Polska wśród europejskich liderów

- Promowanie wykorzystania w żywieniu bydła mlecznego śruty rzepakowej nie ma wyeliminować soi z dawek pokarmowych. Jego celem jest zwiększenie samowystarczalności białkowej naszego kraju - mówił Juliusz Młodecki, Prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

- Zbiory rzepaku w ubiegłym roku wyniosły 3,1 mln. ton. Biorąc pod uwagę 2021 rok szacunki mówią o poziomie 3,2 mln ton. Stale rośnie również przerób tego surowca w Polsce - podkreślał Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

Areał uprawy rzepaku w Polsce już drugi rok z rzędu przekroczył milion hektarów.

Za rolnikami podąża przemysł. Cały czas notujemy wzrost przerobu nasion w Polsce. W całym sezonie 2020/2021 przekroczył on 3 220 tysięcy ton, co bezpośrednio przekłada się na podaż pasz rzepakowych. Niestety mimo ogromnego potencjału wciąż nie są one odpowiednio wykorzystane w żywieniu zwierząt. Dobrze ma się za to ich eksport.

- Członkowie PSPO w 2020 roku dostarczyli 1,8 mln ton wysokiej jakości pasz rzepakowych. Eksportowaliśmy z tego niespełna 800 tys. W tym roku, biorąc pod uwagę dane z okresu od stycznia do lipca, mamy bardzo podobne wartości - mówił Adam Stępień.

zaplata za mleko, produkcja mleka, wsparcie dla rolnictwa, pomoc de minimis

Rolnicy, którzy nie dostali zapłaty za mleko mogą ubiegać się o pomoc

Ministerstwo rolnictwa informuje, że rolnicy, którzy w latach 2018-2020 choć raz nie otrzymali zapłaty za sprzedane mleko do mleczarni w związku ogłoszeniem jej upadłości, mogą składać wnioski o udzielenie pomocy o charakterze pomocy de...

Jeśli chodzi o kierunki eksportowe to niezmiennie liderem pozostają Niemcy. Bardzo ważnym odbiorcą jest również Dania. Ponadto śruta z Polski trafia do Czech, Francji, czy Hiszpanii.

Śruta rzepakowa jest lepsza?

Prof. Zygmunt Maciej Kowalski w swoim wystąpieniu odpowiedział na najczęściej jego zdaniem zadawane przez hodowców bydła pytania dotyczące tego zagadnienia. Jedno z nich brzmi, czy można zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową (SBM - soybean meal) śrutą rzepakową (RSM - rapeseed meal).

- Dlaczego zastąpić skoro jest ona lepszą paszą dla krów mlecznych niż soja? - pytał prof. Kowalski dodając:

- A dlaczego jest lepsza? Ponieważ sami ją produkujemy i nie musimy jej importować, ponieważ nie jest genetycznie modyfikowana, co można wykorzystać w obliczu coraz bardziej popularnej produkcji mleka bez GMO i wreszcie, daje lepsze wyniki produkcyjne u krów mlecznych.

Rzepak przegrywa ze stereotypami

Najważniejsza w kontekście dyskusji o stosowaniu śruty rzepakowej w żywieniu krów, zdaniem prof. Kowalskiego, jest walka ze stereotypami.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Cena mleka rekordowa, ale opłacalność minimalna

Cena mleka w październiku była rekordowo wysoka. Krajowi producenci za litr surowca otrzymywali średnio 1,63 zł. Takich stawek nie notowaliśmy w ostatnich latach. Cena mleka w październiku w Polsce pobiła wszelkie rekordy. Do tej pory w historii...

- Słyszę, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa pogarsza rozród, niszczy wątroby, powoduje mastitis, czy odpowiada za przedwczesne brakowanie. Te argumenty padają również ze strony lekarzy weterynarii. Po prostu niektórzy opowiadają bzdury na temat tej znakomitej paszy - mówił prof. Kowalski.

Zaprezentował przy tym wyniki produkcyjne niemieckiej obory, która zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem długowieczności krów i stosuje w żywieniu dawki pokarmowe z udziałem 5-6 kg RSM.

- Czy jeśli poekstrakcyjna śruta rzepakowa pozwala na bardzo dobre wyniki produkcyjne, to czy ona rzeczywiście szkodzi krowom? - pytał uczestników konferencji prof. Kowalski.

Więcej informacji na temat zastosowania śruty rzepakowej i pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 6/2021. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA