Notowania bydła ogółem w ciągu tygodnia wzrosły o 0,4%. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 10,09 zł za kg wagi żywej.
Bydło rzeźne w ciągu tygodnia podrożało o 0,4%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania bydła ogółem w drugim tygodniu czerwca wzrosły o 0,4%. Spadki cen dotyczyły bydła w wieku 8-12 miesięcy oraz byków powyżej 24 miesięcy.
Ceny bydła ogółem w dniach od 10 do 16 czerwca ponownie wzrosły. Dostawcy otrzymywali średnio 10,09 zł za kg wagi żywej. Było to o 4 gr za kg więcej niż przed tygodniem oraz o 1,1% niż przed miesiącem, a także o 3,3% mniej niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 9,99 zł za kg. Było to o niemal 2% taniej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 1,5% wyższe niż przed miesiącem, a także o 5,8% niższe niż przed rokiem.
Mleko w maju kosztowało w skupie 196,89 zł za hl tj. o 2,8% mniej niż w kwietniu (202,56 zł/hl) oraz o 4,7% mniej niż przed rokiem (206,52 zł za hl). Cena mleka w maju 2024 roku w Polsce, według Głównego Urzędu Statystycznego, po raz piąty z...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,89 zł za kg. Cena ta była o 0,1% wyższa niż przed tygodniem i o 0,7% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 2% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia spadła o 0,9% do wartości 10,73 zł za kg. Była ona o 1,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 2,6% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,40 zł za kg, czyli o 1% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 1,7% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,50 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o 5,7% niższa niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ