Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że na przełomie roku cena większości przetworów mleczarskich spadła. Podwyżka dotyczyła jedynie pełnego mleka w proszku i sera Gouda.
Masło w blokach oraz konfekcjonowane na przełomie roku potaniało. Spadki cen dotyczyły również odtłuszczonego mleka w proszku i sera Edamski.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 21 grudnia do 3 stycznia zbywało masło w blokach średnio po 14,71 zł za kg.
Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 5% niższa niż w pierwszym tygodniu grudnia 2020 r.
Aukcja platformy internetowej Global Dairy Trade (GDT) zakończyła się na plusie. Jest to czwarty wzrost od połowy listopada 2020 r. Pierwsza aukcja w bieżącym roku na platformie internetowej GDT odbyła się 5 stycznia 2021 r. i...
Masło konfekcjonowane sprzedawano średnio po 16,49 zł za kg. Było to o 0,2% taniej niż w trzecim tygodniu grudnia i o 3% taniej niż przed miesiącem.
W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 3%, a masło konfekcjonowane o 8,5%.
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano średnio po 9,52 zł za kg. Jego cena była o 0,5% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 2% niższa niż w pierwszym tygodniu grudnia 2020 r.
Pełne mleko w proszku zbywano po 12,19 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż w trzecim tygodniu grudnia 2020 r. i o 5% wyższa niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku było tańsze niż przed rokiem o 11%, a pełne mleko w proszku o 3%.
Ser Edamski zbywano średnio po 13,67 zł za kg. Jego cena była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 2% niższa niż na początku grudnia 2020 r.
Cena sera Gouda wzrosła o 2% do wartości 14,29 zł za kg. Jednocześnie była ona o 2% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 7 gr za kg, a ser Gouda o 2 gr za kg.