Sprawdź ceny przetworów mlecznych na przełomie roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-01-2021,16:15 Aktualizacja: 11-01-2021,15:51
A A A
Masło w blokach oraz konfekcjonowane na przełomie roku potaniało. Spadki cen dotyczyły również odtłuszczonego mleka w proszku i sera Edamski. 
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 21 grudnia do 3 stycznia zbywało masło w blokach średnio po 14,71 zł za kg. 
 
Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 5% niższa niż w pierwszym tygodniu grudnia 2020 r. 
 
Global Dairy Trade, GDT, notowania przetworów mleczarskich, produkcja mleka, bydło mleczne

Produkty mleczarskie na aukcji GDT na plusie

Aukcja platformy internetowej Global Dairy Trade (GDT) zakończyła się na plusie. Jest to czwarty wzrost od połowy listopada 2020 r.    Pierwsza aukcja w bieżącym roku na platformie internetowej GDT odbyła się 5 stycznia 2021 r. i...
Masło konfekcjonowane sprzedawano średnio po 16,49 zł za kg. Było to o 0,2% taniej niż w trzecim tygodniu grudnia i o 3% taniej niż przed miesiącem.
 
W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 3%, a masło konfekcjonowane o 8,5%. 
 
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano średnio po 9,52 zł za kg. Jego cena była o 0,5% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 2% niższa niż w pierwszym tygodniu grudnia 2020 r. 
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 12,19 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż w trzecim tygodniu grudnia 2020 r. i o 5% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Odtłuszczone mleko w proszku było tańsze niż przed rokiem o 11%, a pełne mleko w proszku o 3%. 
 
Ser Edamski zbywano średnio po 13,67 zł za kg. Jego cena była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 2% niższa niż na początku grudnia 2020 r. 
 
Cena sera Gouda wzrosła o 2% do wartości 14,29 zł za kg. Jednocześnie była ona o 2% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 7 gr za kg, a ser Gouda o 2 gr za kg.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA