Ceny w skupie bydła w czwartym tygodniu stycznia 2023 r. przestały maleć. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,66 zł za kg, czyli o 0,1% więcej niż przed tygodniem.
Ceny skupu żywca wołowego od początku roku spadały. W czwartym tygodniu stycznia notowania bydła ustabilizowały się i wyniosły 10,66 zł za kilogram wagi żywej.
Bydło rzeźne w dniach od 23 do 29 stycznia w ciągu tygodnia nieznacznie podrożało o 0,1% do wartości 10,66 zł za kg. Cena ta była o 2,6% niższa niż przed miesiącem, ale o 12,7% wyższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,05 zł za kg. Notowania te były o 1,4% wyższe niż przed tygodniem oraz o 7,5% niż przed miesiącem, a także o 12,6% niż przed rokiem.
Pogłowie bydła w grudniu 2022 r., jak podaje Główny Urząd Statystyczny, było wyższe o 1,1% w stosunku do tego samego miesiąca w 2021 r. Zwiększenie liczebności stada bydła ogółem wynikało ze wzrostu populacji cieląt oraz bydła w wieku...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,53 zł za kg. Cena ta była o 0,1% wyższa niż przed tygodniem i o 3,3% niższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 11% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,5% do wartości 11,35 zł za kg. Cena ta była o 4,6% niższa niż przed miesiącem oraz o 10% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,68 zł za kg. Było to o 1,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,4% niższa niż przed miesiącem, a także o 11,1% wyższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,45 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,3% droższe niż przed tygodniem oraz o 1,5% tańsze niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 17,7% więcej za ten żywiec niż przed rokiem.
W czwartym tygodniu stycznia średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 21,19 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 17,50 zł za kg. Cena ćwierci z buhajków była niższa niż przed tygodniem o 0,9%, a z krów o 2,9%.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 779 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1197 zł.