Simentale to mleko, mięso i zdrowie
Simental to rasa, która zasługuje na uwagę ponieważ łączy w sobie cechy mleczne z mięsnymi. W dodatku krzyżówki holsztynofryza z simentalem poza tym, że mocno poprawiają cechy opasowe i mięsne, utrzymują też bardzo dobry poziom produkcji mleka.
Dużych gospodarstw hodujących simentale jest niewiele. Największym jest gospodarstwo w Odrzechowej, mające około 400 sztuk simentali. Dominują małe stada, które utrzymują około 80% pogłowia, gdzie średnio w stadzie można znaleźć do 5 sztuk. W Polsce notuje się z wpisem do ksiąg, czyli zarejestrowanych w PFHBiPM, około 10,5 tys. krów, zaś na Podkarpaciu poniżej 4 tys. W październiku 2015 r., na mocy upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rozpoczęto realizację zadań z zakresu oceny cech produkcji mięsa bydła rasy simentalskiej. Ocena wartości użytkowej w zakresie cech produkcji mięsa prowadzona jest METODĄ „C”, gdzie czynności związane z określeniem masy ciała i stopnia umięśnienia oraz zapisy w obowiązującej dokumentacji hodowlanej wykonują hodowca oraz pracownik PFHBiPM.
Rolnicy ograniczą produkcję mleka w zamian za 150 mln euro
Promocją rasy simental zajęło się miedzy innymi Małopolskie Centrum Biotechniki Sp. z o.o. mające swoją siedzibę w Krasnem. W ramach Wielkiej Promocji Simentala została m.in. zorganizowana konferencja na temat rasy simentalskiej podczas Zimowej Szkoły Hodowców Bydła w Zakopanem oraz dla studentów kierunków zootechnicznych na uczelniach wyższych: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytet Rzeszowski. Zorganizowana została także konferencja „ Ekonomiczny potencjał rasy simentalskiej – alternatywa dla hodowców bydła i producentów mleka” współorganizowana z PODR w Boguchwale.
Zdaniem Edgara Benesza, Prezesa Polskiego Związku Hodowców Bydła Simentalskiego, rekordowa wydajność simentala z czasów przedwojennych wynosiła około 4 tys. litrów, po wojnie 2,5 tys.. W ostatnich dwudziestu latach osiągnęto ogromny wzrost wydajności mleka. Z 2,5 tys. litrów do 5700 kg, a niektóre obory osiągają średnią wydajność na poziomie 7000 litrów. Trzeba tu podkreślić, że na wydajność simentala nie można patrzeć przez pryzmat krów hf. U simentala oprócz mleka liczy się jeszcze przychód związany z produkcją mięsa. Według ostatniej oceny (za 2015 r.) wykonanej przez PFHBiPM, simentale pod oceną uzyskały średnią wydajność 6075 kg, o zawartości 3,44% białka oraz 4,15% tłuszczu.