Simentale to mleko, mięso i zdrowie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: hoduj@apra
13-10-2016,17:35 Aktualizacja: 13-10-2016,10:35
A A A

Simental to rasa, która zasługuje na uwagę ponieważ łączy w sobie cechy mleczne z mięsnymi. W dodatku krzyżówki holsztynofryza z simentalem poza tym, że mocno poprawiają cechy opasowe i mięsne, utrzymują też bardzo dobry poziom produkcji mleka.

Dużych gospodarstw hodujących simentale jest niewiele. Największym jest gospodarstwo w Odrzechowej, mające około 400 sztuk simentali. Dominują małe stada, które utrzymują około 80% pogłowia, gdzie średnio w stadzie można znaleźć do 5 sztuk. W Polsce notuje się z wpisem do ksiąg, czyli zarejestrowanych w PFHBiPM,  około 10,5 tys. krów, zaś na Podkarpaciu poniżej 4 tys. W październiku 2015 r., na mocy upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rozpoczęto realizację zadań z zakresu oceny cech produkcji mięsa bydła rasy simentalskiej. Ocena wartości użytkowej w zakresie cech produkcji mięsa prowadzona jest METODĄ „C”, gdzie czynności związane z określeniem masy ciała i stopnia umięśnienia oraz zapisy w obowiązującej dokumentacji hodowlanej wykonują hodowca oraz pracownik PFHBiPM.

mleko, ograniczenie produkcji mleka, phil hogan, nadprodukcja mleka

Rolnicy ograniczą produkcję mleka w zamian za 150 mln euro

O ponad milion ton ma spaść produkcja mleka w UE w ostatnim kwartale bieżącego roku. Komisja Europejska poinformowała, że rolnicy wypełnili już 98 proc. kwoty na redukowanie produkcji w zamian za unijne rekompensaty. Budżet na ten cel to 150 mln...

Promocją rasy simental zajęło się miedzy innymi Małopolskie Centrum Biotechniki Sp. z o.o. mające swoją siedzibę w Krasnem. W ramach Wielkiej Promocji Simentala została m.in. zorganizowana konferencja na temat rasy simentalskiej podczas Zimowej Szkoły Hodowców Bydła w Zakopanem  oraz dla studentów kierunków zootechnicznych na uczelniach wyższych: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytet Rzeszowski. Zorganizowana została także konferencja „ Ekonomiczny potencjał rasy simentalskiej – alternatywa dla hodowców bydła i producentów mleka” współorganizowana z PODR w Boguchwale.

Zdaniem Edgara Benesza, Prezesa Polskiego Związku Hodowców Bydła Simentalskiego, rekordowa wydajność simentala z czasów przedwojennych wynosiła około 4 tys. litrów, po wojnie 2,5 tys.. W ostatnich dwudziestu latach osiągnęto ogromny wzrost wydajności mleka. Z 2,5 tys. litrów do 5700 kg, a niektóre obory osiągają średnią wydajność na poziomie 7000 litrów. Trzeba tu podkreślić, że na wydajność simentala nie można patrzeć przez pryzmat krów hf. U simentala oprócz mleka liczy się jeszcze  przychód związany z produkcją mięsa. Według ostatniej oceny (za 2015 r.) wykonanej przez PFHBiPM, simentale pod oceną uzyskały średnią wydajność 6075 kg, o zawartości 3,44% białka oraz 4,15% tłuszczu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA