Rynek mleka do 2030 roku. Co nas czeka?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-04-2021,16:15 Aktualizacja: 07-04-2021,12:48
A A A

Rynek mleczarski w Unii Europejskiej i na świecie, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, na podstawie informacji Komisji Europejskiej, jest odporny na pandemię.

Komisja Europejska w tym roku przewiduje odbudowę gospodarki, do czego przyczynią się szczepionki na Covid-19. Dużo zależy również od otwarcia sektora turystycznego.

PKB w UE w 2020 roku spadło o 6,3%, a na świecie o 3,4%. W tym roku powinno ono wzrosnąć odpowiednio o 3,7% oraz 5,2%.

Pogłowie krów mlecznych w UE w 2020 roku spadło o 1,1%. Wzrost pogłowia odnotowano jedynie w Irlandii i Belgii. Ceny pasz w całej UE rosną od listopada ubiegłego roku.

lokomocja, BCS, PFHBiPM, IZ-PIB, krowy mleczne, jałówki, buhaje, ocena wartości hodowlanej, PHF, bydło mleczne, krowy

Nowe cechy w ocenie wartości hodowlanej buhajów i samic

PFHBiPM dzisiaj tj. 7 kwietnia opublikuje kolejną ocenę wartości hodowlanej buhajów oraz samic. Po raz pierwszy zostaną w niej udostępnione wartości hodowlane dla dwóch nowych cech tj. lokomocji (LOC) i kondycji (BCS). Ocenę wartości...

Co czeka rynek mleka do 2030 roku?

Komisja Europejska przewiduje, że do 2030 roku w Europie nastąpi przywrócenie lokalnych i regionalnych łańcuchów dostaw, a produkcja zwierzęca stanie się bardziej zrównoważona.

Utrzyma się spadkowy trend pogłowia krów mlecznych. Mimo to produkcja mleka będzie rosła o 0,6% rok do roku.

Średnia cena mleka w 2030 roku, zgodnie z prognozami KE, będzie wynosić około 38 euro za 100 litrów. W przeliczeniu na polską walutę po kursie NBP z dnia 6 kwietnia (4,6041) jest to około 1,74 złotych za litr.

Popyt konsumentów będzie ukierunkowany na poszczególne kategorie produktów. Coraz większym zainteresowaniem będą się cieszyć świeże. W tym czasie ma wzrosnąć produkcja serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP).

W ciągu najbliższych kilku lat wzrośnie niekonwencjonalna produkcja mleka np. surowca nonGMO.

Unia Europejska pozostanie największym eksporterem produktów mleczarskich. 70% unijnego eksportu będą stanowiły serwatka i sery. Wzrosną również ich ceny. Ze strony importerów większe ma być również zainteresowanie na OMP.

Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA