Produkują mleko bez dodatku śruty sojowej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-04-2016,9:35 Aktualizacja: 30-04-2016,9:39
A A A

Krowy mleczne w stadzie należącym do Ewy Rychły z miejscowości Poniszowice w woj. śląskim nie otrzymują w paszy ani grama śruty sojowej. Mimo to ich wydajność w ubiegłym roku wyniosła 10465 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,16 oraz tłuszczu 3,5 proc.

TMR od ponad roku nie zawiera dodatku śruty sojowej. Podstawę dawki stanowią pasze objętościowe tj. kiszonki z kukurydzy, kiszonki z lucerny, sianokiszonki oraz słomy. Pasza treściwa to śruta zbożowa, rzepakowa i gniecione ziarno kukurydzy. Zamiast śruty sojowej w dawce znajduje się ekstrudowany len oraz mocznik paszowy.

Krowy są podzielne na trzy grupy żywieniowe. Przynależność do nich zależy od wydajności a nie dnia laktacji. Hodowcy analizują średnią produkcję mleka każdego dnia, a krowy są kwalifikowane do poszczególnych grup raz w miesiącu.

W laktacji najbardziej wydajne krowy jedzą nawet 60 kg świeżej masy TMR-u tj. 26-28 kg suchej masy. Mieszanka jest podawana raz dziennie, z wyjątkiem bardzo dużych upałów kiedy to obsługa przygotowuje ją dwa razy.

Więcej informacji o stadzie Ewy Rychły będzie można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 3/2016. ZAPRENUMERUJ


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA