Produkują mleko bez dodatku śruty sojowej
Krowy mleczne w stadzie należącym do Ewy Rychły z miejscowości Poniszowice w woj. śląskim nie otrzymują w paszy ani grama śruty sojowej. Mimo to ich wydajność w ubiegłym roku wyniosła 10465 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,16 oraz tłuszczu 3,5 proc.
TMR od ponad roku nie zawiera dodatku śruty sojowej. Podstawę dawki stanowią pasze objętościowe tj. kiszonki z kukurydzy, kiszonki z lucerny, sianokiszonki oraz słomy. Pasza treściwa to śruta zbożowa, rzepakowa i gniecione ziarno kukurydzy. Zamiast śruty sojowej w dawce znajduje się ekstrudowany len oraz mocznik paszowy.
Krowy są podzielne na trzy grupy żywieniowe. Przynależność do nich zależy od wydajności a nie dnia laktacji. Hodowcy analizują średnią produkcję mleka każdego dnia, a krowy są kwalifikowane do poszczególnych grup raz w miesiącu.
W laktacji najbardziej wydajne krowy jedzą nawet 60 kg świeżej masy TMR-u tj. 26-28 kg suchej masy. Mieszanka jest podawana raz dziennie, z wyjątkiem bardzo dużych upałów kiedy to obsługa przygotowuje ją dwa razy.
Więcej informacji o stadzie Ewy Rychły będzie można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 3/2016. ZAPRENUMERUJ