Produkty mleczne drożeją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-04-2021,11:30 Aktualizacja: 02-04-2021,14:57
A A A
Ceny artykułów mleczarskich w trzecim tygodniu marca wzrosły. Dotyczy to zarówno masła w blokach i konfekcjonowanego oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. 
 
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w lutym bieżącego roku producenci do skupu dostarczyli 935 mln litrów mleka. Było to o 8% mniej niż miesiąc wcześniej i o 4% niż przed rokiem. 
 
Łącznie w okresie styczeń–luty 2021 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, skupiono 1 951 mln litrów mleka surowego. Było to o 2% mniej niż w analogicznym okresie 2020 r.
 
cena mleka, skup mleka, produkcja, bydło mleczne, Unia Europejska,

Jak wygląda rynek mleka w Unii Europejskiej?

Cena mleka w Polsce w ubiegłym roku wynosiła 30,6 euro za 100 litrów (140,21 zł). We Włoszech była ona wyższa niemal o 5,5 euro za 100 litrów, a w Szwecji niemal o 8,5 euro.   W Irlandii za mleko o parametrach 3,3% białka i 3,6%...
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w trzecim tygodniu marca sprzedawały masło w blokach średnio po 17,45 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. 
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano średnio po 17,61 zł za kg. Było to o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem.
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było droższe o 21%, a masło konfekcjonowane o 7%. 
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,60 zł za kg. Była ona o 4% wyższa niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. 
 
Pełne mleko w proszku kosztowało 13,28 zł za kg i było o 4,5% droższe niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. 
 
W porównaniu z cenami sprzed roku odtłuszczone mleko w proszku było o 2% tańsze, a pełne mleko w proszku o 5% droższe. 
 
Ser Edamski uzyskał cenę 14,13 zł za kg. To o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Ser Gouda zbywano po 14,56 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 3%, a ser Gouda o 6%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA