Producenci mleka w Niemczech na każdym wyprodukowanym litrze mleka tracą niemal 16 centów. Jest to efekt wzrostu kosztów produkcji i spadku cen tego surowca.
Koszty produkcji mleka w Niemczech rosną, podczas gdy jego średnia cena spada. W lipcu tamtejsi rolnicy tracili niemal 16 centów przy sprzedaży 1 litra surowca.
Cena mleka w Niemczech w lipcu, według badań przeprowadzonych przez niemiecki Urząd Rolnictwa i Socjologii Rolnej (BAL), spadła o 2 centy do wartości 31,24 centy za kg. W tym samym czasie oszacowany przez BAL koszt produkcji 1 kg surowca wynosił 46,95 centów.
Z tych danych wynika, że nakłady poniesione na produkcję mleka są pokryte zaledwie w 66% - informuje portal Milk-News.
Dania we wszystkich ekologicznych gospodarstwach z bydłem mlecznym chce w ciągu najbliższych 4 lat wprowadzić zakaz utrzymywania uwięziowego. Jest to kolejny krok w kierunku poprawy dobrostanu zwierząt. Według informacji duńskiego...
- Sytuacja niemieckich producentów uległa pogorszeniu. Stanęli oni w obliczu wzrostu kosztów z powodu wyższych wymagań i suszy. Bez pomocy państwa nie wyjdziemy z tej sytuacji i będziemy nadal tracić gospodarstwa – tłumaczył Elmar Hannen, producent mleka w Kleve w Niemczech.
Jego zdaniem istnieje pilna potrzeba utworzenia organizacji międzybranżowej dla sektora mleczarskiego.
Europejska Rada ds. Mleka promuje wykorzystanie instrumentu kryzysowego, który ma przeciwdziałać niekorzystnej dla rolników sytuacji. Program odpowiedzialności rynkowej (MRP) śledzi rynek i jest w stanie dostosować produkcję do aktualnych wymagań.
Badania kosztów produkcji mleka zostały zlecone przez European Milk Board i niemiecką organizację producentów MEG Milch Board.
Obliczenia są oparte na danych z unijnej sieci danych rachunkowych gospodarstw rolnych (FADN) oraz niemieckiego federalnego urzędu statystycznego (Destatis) i są aktualizowane co kwartał od 2014 r.
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ