Produkcja bydła w Unii idzie w górę. U nas też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
17-11-2015,14:40 Aktualizacja: 17-11-2015,15:07
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że od stycznia do lipca kraje Wspólnoty wyprodukowały o 3,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się o z kolei 2,1 proc.

Produkcja bydła w "starych" krajach UE zwyżkowała o 2,9 proc. (w sztukach poszła w górę o 1,2 proc.) - donosi FAMMU/FAPA. Wzrosty wytwórczości we Wspólnocie dotyczyły przede wszystkim wolców (6,7 proc.), jałówek (5,9 proc.), krów (5,2 proc.), cieląt (2,5 proc.), i wołów (1,8 proc.). O 2,9 proc. obniżyła się zaś produkcja młodego bydła.

W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Węgry, Polska, Włochy, Estonia, Litwa, Cypr, Luksemburg, Portugalia, Bułgaria, Hiszpania, Słowenia, Belgia, Austria, Finlandia, Czechy, Francja oraz Niemcy.

Największe spadki wytwórczości odnotowano natomiast na Malcie, Słowacji, w Grecji, Chorwacji, Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA