Produkcja bydła w UE coraz niższa
Kraje Unii Europejskiej wyprodukowały w styczniu o 3 proc. mniej bydła w tonach niż przed rokiem. Bruksela podaje, że ubój w sztukach zmniejszył się o 3,4 proc.
Produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty obniżyła się o 4,4 proc. (w sztukach o 4,6 proc.). Spadki wytwórczości w tonach dotyczyły wszystkich grup zwierząt - informuje FAMMU/FAPA.
Najbardziej obniżyła się produkcja młodego bydła (5,2 proc.), cieląt (4,4 proc.), wołów (3,7 proc.), krów (3,5 proc.) oraz jałówek (1 proc.). W omawianym okresie mniej bydła wyprodukowała m.in. Szwecja, Grecja, Dania, Finlandia, Niemcy, Estonia, Łotwa, Austria, Holandia, Wielka Brytania, Francja oraz Luksemburg.
Największe wzrosty produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii, Rumunii, Polsce, na Malcie, Cyprze, Litwie, w Portugalii, Czechach, na Węgrzech oraz Słowacji.