Produkcja bydła rośnie. I w tonach i w sztukach
Od stycznia do końca września 2016 roku produkcja bydła w tonach w krajach Wspólnoty zwiększyła się w skali roku o 2,8 proc., a w sztukach o 3,1 proc. - informuje Komisja Europejska.
Mniejszą wytwórczość (w tonach) zanotowano w pięciu krajach Unii, a w pozostałych (poza Niemcami - bez zmian) wzrosła. Spadki odnotowano w Szwecji (8,8 proc.), Grecji (5,8 proc.), Estonii (2,4 proc.), na Litwie (1,3 proc.) oraz w Austrii (0,3 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo
Produkcja poszła natomiast w górę na Cyprze (75,9 proc.), w Rumunii (35,5 proc.), Bułgarii (20,5 proc.), na Malcie (14,7 proc.), w Holandii (8,2 proc.), na Węgrzech (8 proc.), w Danii (7,9 proc.), Polsce (7,6 proc.), Słowenii (7 proc.), Czechach (6,7 proc.), na Łotwie (5,6 proc.), w Luksemburgu (5,5 proc.), Chorwacji (4,7 proc.), Belgii (4,4 proc.), Wielkiej Brytanii (4,4 proc.), na Słowacji (4,2 proc.), w Irlandii (3,8 proc.), Portugalii (3,5 proc.) oraz we Włoszech (2,1 proc.).
Wzrosty produkcji (w tonach) dotyczyły przede wszystkim krów (6,7 proc.), jałówek (4,5 proc.), młodego bydła (4,4 proc.), cieląt (3,4 proc.) oraz wolców (2,1 proc.). Wytwórczość wołów obniżyła się natomiast o 1,8 proc.