Produkcja bydła rośnie. I w tonach i w sztukach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
17-01-2017,12:30 Aktualizacja: 17-01-2017,13:04
A A A

Od stycznia do końca września 2016 roku produkcja bydła w tonach w krajach Wspólnoty zwiększyła się w skali roku o 2,8 proc., a w sztukach o 3,1 proc. - informuje Komisja Europejska.  

Mniejszą wytwórczość (w tonach) zanotowano w pięciu krajach Unii, a w pozostałych (poza Niemcami - bez zmian) wzrosła. Spadki odnotowano w Szwecji (8,8 proc.), Grecji (5,8 proc.), Estonii (2,4 proc.), na Litwie (1,3 proc.) oraz w Austrii (0,3 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

wołowina, produkcja wołowiny, żywność ekologiczna, Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięs

Producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo

Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością w Chinach, a jest to drugi po USA rynek ekologicznej żywności. - Już ponad 50 proc....

Produkcja poszła natomiast w górę na Cyprze (75,9 proc.), w Rumunii (35,5 proc.), Bułgarii (20,5 proc.), na Malcie (14,7 proc.), w Holandii (8,2 proc.), na Węgrzech (8 proc.), w Danii (7,9 proc.), Polsce (7,6 proc.), Słowenii (7 proc.), Czechach (6,7 proc.), na Łotwie (5,6 proc.), w Luksemburgu (5,5 proc.), Chorwacji (4,7 proc.), Belgii (4,4 proc.), Wielkiej Brytanii (4,4 proc.), na Słowacji (4,2 proc.), w Irlandii (3,8 proc.), Portugalii (3,5 proc.) oraz we Włoszech (2,1 proc.).

Wzrosty produkcji (w tonach) dotyczyły przede wszystkim krów (6,7 proc.), jałówek (4,5 proc.), młodego bydła (4,4 proc.), cieląt (3,4 proc.) oraz wolców (2,1 proc.). Wytwórczość wołów obniżyła się natomiast o 1,8 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA