Produkcja bydła idzie w górę. W Polsce też
W pierwszym kwartale 2015 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały o 4,8 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się o 3,4 proc.
Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Produkcja bydła w "starych" krajach UE poszła w górę o 3,9 proc., zaś w sztukach zwiększyła się o 2,3 proc. Wzrosty produkcji dotyczyły przede wszystkim wolców (9,8 proc.), jałówek (6,3 proc.), cieląt (5,7 proc.), krów (5,5 proc.) i młodego bydła (3,2 proc.).
Od stycznia do końca marca więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Włochy, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Litwa oraz Francja. Największe spadki odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Austrii, Irlandii oraz w Szwecji.