Produkcja bydła idzie w górę. W Polsce też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-07-2015,11:00 Aktualizacja: 04-07-2015,20:27
A A A

W pierwszym kwartale 2015 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały o 4,8 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się o 3,4 proc.

Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Produkcja bydła w "starych" krajach UE poszła w górę o 3,9 proc., zaś w sztukach zwiększyła się o 2,3 proc. Wzrosty produkcji dotyczyły przede wszystkim wolców (9,8 proc.), jałówek (6,3 proc.), cieląt (5,7 proc.), krów (5,5 proc.) i młodego bydła (3,2 proc.).

Od stycznia do końca marca więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Włochy, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Litwa oraz Francja. Największe spadki odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Austrii, Irlandii oraz w Szwecji.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA