Polska sprzedaje coraz więcej serów
Eurostat podaje, że od stycznia do końca października 2015 roku sprzedaż polskich serów poszła w górę o 4,7 proc. do 184,8 tys. ton. Eksport napędzany był przez wywóz produktów niedojrzewających i... twarogów.
Wzrost popularności tych wyrobów odnotowano na rynku unijnym. Analitycy BGŻ BNP Paribas informują, że ich wysyłki wzrosły w omawianym czasie aż o 41 proc. do 66,6 tys. ton.
Polskie mleko trafi na rynek Republiki Indonezji
Więcej produktów sprzedano przede wszystkim do Niemiec (o 9,8 tys. ton), Holandii (o 2,3 tys. ton), Bułgarii (o 1,9 tys. ton), Rumunii (o 1,5 tys. ton) i Austrii (o 1 tys. ton). Z kolei eksport tych towarów na rynki trzecie spadł o 34 proc do 2,7 tys. ton.
Z kolei najważniejszymi odbiorcami naszych serów topionych w pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. były... państwa pozaunijne, gdzie trafiło 64 proc. sprzedaży, czyli 23,5 tys. ton. Głównymi kierunkami zbytu były Irak (5,4 tys. ton), Egipt (2,3 tys. ton), Liban (2,1 tys. ton), Jordania (1,8 tys. ton) i Emiraty Arabskie (0,9 tys. ton). Sprzedaż do UE zmniejszyła się o 4 proc. do 13,1 tys. ton.
Eksport serów dojrzewających na rynki trzecie spadł natomiast o 46 proc. do 11,8 tys. ton. Więcej tego towaru wysłano z kolei do państw Wspólnoty - o 7 proc. do 66,3 tys. ton.