Polska sprzedaje coraz więcej serów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-02-2016,8:35 Aktualizacja: 18-02-2016,9:19
A A A

Eurostat podaje, że od stycznia do końca października 2015 roku sprzedaż polskich serów poszła w górę o 4,7 proc. do 184,8 tys. ton. Eksport napędzany był przez wywóz produktów niedojrzewających i... twarogów.

Wzrost popularności tych wyrobów odnotowano na rynku unijnym. Analitycy BGŻ BNP Paribas informują, że ich wysyłki wzrosły w omawianym czasie aż o 41 proc. do 66,6 tys. ton.

polskie mleko eksport, Republika Indonezji

Polskie mleko trafi na rynek Republiki Indonezji

Ministerstwo Rolnictwa Republiki Indonezji 13 stycznia poinformowało o zatwierdzeniu do eksportu 17 polskich zakładów mleczarskich - donosi Główny Inspektorat Weterynarii. Zatwierdzenie polskich zakładów mleczarskich do...

Więcej produktów sprzedano przede wszystkim do Niemiec (o 9,8 tys. ton), Holandii (o 2,3 tys. ton), Bułgarii (o 1,9 tys. ton), Rumunii (o 1,5 tys. ton) i Austrii (o 1 tys. ton). Z kolei eksport tych towarów na rynki trzecie spadł o 34 proc do 2,7 tys. ton.

Z kolei najważniejszymi odbiorcami naszych serów topionych w pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. były... państwa pozaunijne, gdzie trafiło 64 proc. sprzedaży, czyli 23,5 tys. ton. Głównymi kierunkami zbytu były Irak (5,4 tys. ton), Egipt (2,3 tys. ton), Liban (2,1 tys. ton), Jordania (1,8 tys. ton) i Emiraty Arabskie (0,9 tys. ton). Sprzedaż do UE zmniejszyła się o 4 proc. do 13,1 tys. ton.

Eksport serów dojrzewających na rynki trzecie spadł natomiast o 46 proc. do 11,8 tys. ton. Więcej tego towaru wysłano z kolei do państw Wspólnoty - o 7 proc. do 66,3 tys. ton.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA