Polska może eksportować wołowinę do Izraela
Od 10 do 13 sierpnia izraelscy inspektorzy wizytowali trzy polskie zakłady mięsa wołowego. Kontrole zakończyły się pomyślnie i wszystkie firmy zostały rekomendowane do zatwierdzenia do eksportu.
Główny Lekarz Weterynarii otrzymał już pismo od władz Izraela i skontrolowane zakłady firmy od 19 sierpnia mogą wysyłać swoje wyroby do Izraela. W związku z uznaniem równoważności systemu polskiego i izraelskiego, Inspekcja Weterynaryjna otrzymała ponadto pre-listing, czyli możliwość samodzielnego zatwierdzania do eksportu zakładów spełniających wymagania izraelskie.
Firmy będą kontrolowane na szczeblu powiatowym, wojewódzkim i centralnym. Po pozytywnej weryfikacji zakład będzie mógł być wpisany na listę zatwierdzonych podmiotów przez Głównego Lekarza Weterynarii i zgłoszony władzom izraelskim.
Później firmy będą audytowane przez inspektorów z Izraela, a gdy 20 proc. kontrolowanych zakładów nie uzyska pozytywnej opinii system pre-listingu zostanie odebrany a eksport wołowiny zakazany.