Polska Izba Mleka wnioskuje o zatwierdzenie znaku jakości "Bez GMO"

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-04-2019,12:35 Aktualizacja: 11-04-2019,12:34
A A A
Polska Izba Mleka (PIM) chce zwiększyć zaufanie konsumentów do mleka, zwłaszcza tego produkowanego w Polsce oraz wesprzeć działania branży mleczarskiej. W związku z tym opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności ”Bez GMO”.
 
Wniosek o zatwierdzenie znaku jakości ”Bez GMO” trafił do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Został on skierowany przez PIM, która twierdzi, że polskie społeczeństwo poczuło konieczność dbania o swoje zdrowie również przez wybór właściwej diety i produktów wysokiej jakości. 
 
Centrum Genetyczne PFHBiPM, najlepsze gospdoarstwa w Polsce, jałówki, buhaje

Najlepsze gospodarstwa mleczne w Polsce pod względem wartości hodowlanej

Centrum Genetyczne Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka opublikowało na swojej stronie internetowej ranking najlepszych gospodarstw w Polsce. Ranking stad, który zawiera nazwy najlepszych gospodarstw w Polsce...
Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający, zwracają uwagę na to co jedzą, interesuje ich skąd pochodzą produkty i jak powstała żywność którą spożywają. Niestety na polskim rynku brak uregulowań prawnych, umożliwiających zdefiniowanie produktu jako wolnego od GMO. 
 
Zdaniem ekspertów z PIM na rynku pojawiają się nowe oznakowania jednak nie ma pewności, że gwarantują one brak używania GMO w procesie produkcji. Konkurencja na rynku mleczarskim jest bardzo wysoka, a różnorodność oznakowania na opakowaniach przyczynia się do dezinformacji konsumentów. 
 
PIM chce zwiększyć zaufanie konsumentów do mleka, a zwłaszcza mleka produkowanego w Polsce oraz wesprzeć działania branży mleczarskiej. W związku z tym opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności ”Bez GMO”. 
 
- Niezwykle ważnej jest, by nadać odpowiednią rangę temu systemowi- mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka. 
 
Konferencja Polanica Zdrój 2019, okres międzyciążowy u bydła, prof. dr hab. Jan Twardoń, bydło mleczne

Okres międzyciążowy u bydła tematem konferencji w Polanicy Zdroju

Wykłady dotyczące okresu międzyciążowego u bydła oraz warsztaty terenowe. Wszystko w ramach tegorocznej konferencji Polanica Zdrój, która odbędzie się w czerwcu. Konferencja Polanica Zdrój 2019 odbędzie się w dniach 13 - 14...
- Dlatego zależy nam na uznaniu naszego znaku przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym bardziej jest to ważne, że to nasz polski system, stworzony w oparciu o wiedzę i doświadczenie polskich rolników i przetwórców. Zależy nam na dobrej współpracy z ministerstwem w tym zakresie i liczymy na szybkie procedowanie ze strony Ministerstwa - dodaje dyrektor.
 
Standard określa wymagania, których wdrożenie i realizacja zapewniają wykluczenie zagrożeń ze strony obecności GMO. Dotyczy to każdego etapu produkcji, co można potwierdzić na drodze certyfikacji. 
 
Katalogi wymagań standardu obejmują zarówno gospodarstwa rolne, zakłady paszowe, firmy logistyczne, jak i zakłady mleczarskie. Znak jakości to odpowiedź na potrzeby branży mleczarskiej oraz konsumentów. 
 
Z jednej strony umożliwia przetwórcom mlecznym uwiarygodnienie prowadzenia produkcji bez GMO, a z drugiej konsumenci otrzymują rzetelną informację na temat kupowanych produktów.
 
Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA