Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Centrum
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Wyniki oceny użytkowości mlecznej prowadzonej przez PFHBiPM w Regionie Oceny Centrum obejmują województwa łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie i małopolskie.
W RO Centrum oceniono łącznie 5 561 gospodarstw, w których znajdowało się 208 894,9 krów mlecznych.

Mleczne stada o najwyższej wydajności na Śląsku
Przeciętna liczba krów w gospodarstwie wynosi 38.
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Łączna ilość kg tłuszczu i białka wyniosła 668 kg.
Okres międzywycieleniowy wyniósł 427 dni, a wiek pierwszego wycielenia – 806 dni.
Wydajność mleczna ocenianych krów w woj. łódzkim była najwyższa w RO Centrum i wyniosła 8 960 kg mleka.
Wydajność mleczna w woj. mazowieckim wyniosła 8 956kg mleka, a woj. świętokrzyskim – 8 453 kg mleka.
Wydajność mleczna najniższa, zarówno w RO Centrum, jak i w całym kraju, była w Małopolsce. Wyniosła ona 6 403 kg mleka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Rozporządzenie w sprawie wylesiania, czyli duże koszty dla hodowców bydła?
-
Mercosur i Ukraina, czyli główne zagrożenia dla hodowli bydła w Polsce
-
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
Cena w skupie bydła odnotowała spadek
-
Rynek wołowiny był i jest stabilny. Zagrożeniem są choroby
-
Polskie mleczarstwo stoi przed dużą szansą. Musimy ją wykorzystać
-
Średnia cena skupu bydła wzrosła
-
Ile mleka skupiły mleczarnie w Polsce w 2024 roku?
-
Ekoschemat Dobrostan zwierząt. Korzystna zmiana dla producentów opasów
-
Rynek mleka ma się dobrze, ale są też zagrożenia
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo