Na rynku przetworów mleczarskich coraz gorzej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2015,11:20 Aktualizacja: 24-09-2015,12:17
A A A

W pierwszym półroczu br. ostro w dół poleciały ceny przetworów mleczarskich - najbardziej odtłuszczonego mleka w proszku. Na szczęście na początku września stawki lekko wzrosły.

Kilogram masła w Unii Europejskiej w pierwszym półroczu br. kosztował średnio 3,42 dolara, czyli aż o 31 proc. mniej niż przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Tymczasem w USA tłuszcz ten potaniał przez rok zaledwie o 10 proc.

W pierwszych miesiącach 2015 roku bardzo spadły ceny OMP - we Wspólnocie aż o 41 proc. do 2,21 dolarów za kilogram, a w Stanach Zjednoczonych o 51 proc. do 2,1 dolara.

Pierwszy tydzień września przyniósł jednak niewielki wzrost stawek za produkty mleczarskie na europejskich rynkach. Jak podaje Komisja Europejska masło kształtowało przeciętnie 2,84 euro za kilogram, czyli o 0,6 proc. więcej niż pod koniec sierpnia. Była to jednak najniższa stawka notowana o tej porze roku od dwóch lat.

OMP podrożało z kolei o 0,7 proc. do 1,72 euro za kilogram. Najbardziej w ostatnich dniach w górę poszły jednak ceny za pełne mleko w proszku - o 3,8 proc. do 2,20 euro.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA