Na rynku przetworów mleczarskich coraz gorzej
W pierwszym półroczu br. ostro w dół poleciały ceny przetworów mleczarskich - najbardziej odtłuszczonego mleka w proszku. Na szczęście na początku września stawki lekko wzrosły.
Kilogram masła w Unii Europejskiej w pierwszym półroczu br. kosztował średnio 3,42 dolara, czyli aż o 31 proc. mniej niż przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Tymczasem w USA tłuszcz ten potaniał przez rok zaledwie o 10 proc.
W pierwszych miesiącach 2015 roku bardzo spadły ceny OMP - we Wspólnocie aż o 41 proc. do 2,21 dolarów za kilogram, a w Stanach Zjednoczonych o 51 proc. do 2,1 dolara.
Pierwszy tydzień września przyniósł jednak niewielki wzrost stawek za produkty mleczarskie na europejskich rynkach. Jak podaje Komisja Europejska masło kształtowało przeciętnie 2,84 euro za kilogram, czyli o 0,6 proc. więcej niż pod koniec sierpnia. Była to jednak najniższa stawka notowana o tej porze roku od dwóch lat.
OMP podrożało z kolei o 0,7 proc. do 1,72 euro za kilogram. Najbardziej w ostatnich dniach w górę poszły jednak ceny za pełne mleko w proszku - o 3,8 proc. do 2,20 euro.