Mleko w Unii Europejskiej jest coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-05-2016,16:00 Aktualizacja: 03-05-2016,15:51
A A A

Mleko w krajach UE tanieje. Jak wynika z informacji brytyjskiej organizacji producentów mleka AHDB Dairy w lutym bieżącego roku na podstawie danych zebranych ze wszystkich państw członkowskich Wspólnoty średnio wyniosła ona 29,34 Euro za 100 kg czyli ok. 1,27 zł/kg. To o 0,5 proc. mniej niż w styczniu 2016 r. oraz 7,8 proc. mniej niż w lutym ubiegłego roku.

Cena mleka w krajach starej piętnastki średnio była nieco wyższa i wyniosła 29,97 Euro/100 kg tj. ok. 1,30 zł/kg i była o 0,2 proc. niższa niż w styczniu oraz 7,3 proc. mniejsza od ceny notowanej w lutym 2015 r.

Mleko w pięciu krajach, które są największymi producentami tego surowca w UE czyli w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Holandii i Polsce wyniosła w lutym 28,91 Euro za 100 kg czyli ok. 1,25 zł/kg i była o 0,5 proc. wyższa niż w styczniu. Jednak jak informuje AHDB Dairy wynikała ona z zawyżonych cen odnotowanych w Wielkiej Brytanii z powodu przyznania producentom specjalnych premii.

Średnia cena mleka w lutym 2016 r.

Kraj

Euro/100 kg

Cypr

57.57

Malta

46.14

Grecja

40.63

Finlandia

38.42

Włochy

34.09

Austria

33.22

Wielka Brytania

32.70

Szwecja

31.55

Chorwacja

29.86

Hiszpania

29.71

Irlandia

29.43

Holandia

29.24

Francja

28.89

Dania

28.69

Luksemburg

28.37

Bułgaria

28.17

Niemcy

28.13

Portugalia

28.00

Rumunia

26.92

Słowacja

26.87

Słowenia

26.65

Belgia

25.81

Polska

25.60

Czechy

25.49

Węgry

24.56

Estonia

23.20

Łotwa

21.42

Litwa

21.42

Średnia cena EU15

29.97

Średnia cena EU28

29.34

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA