Mleko A2 to szansa dla polskich producentów i przetwórców?
Selekcja genomowa umożliwia produkcję mleka lepiej przyswajalnego przez człowieka, które zawiera jedynie beta-kazeinę A2.
Udział osób w społeczeństwie z nietolerancją mleka krowiego jest coraz większa. W związku z tym na rynku dostępne są produkty "milk free".
Głównym problemem przez wiele lat była nietolerancja laktozy. W efekcie na rynku pojawiła się laktaza, która istotnie go rozwiązała.
Najnowszym trendem jest jednak produkcja wyrobów mlecznych o obniżonej alergenności. Selekcja genomowa umożliwia bowiem produkcję mleka lepiej przyswajalnego przez człowieka. Zawiera ono jedynie beta-kazeinę A2. Mleko takie jest określane jako A2, A2A2 lub A2 only.
MRiRW: na rynku mleka jest wyjątkowo dobrze. A co z karami?
"Utworzenie polskiego rynku mleka A2 jest ogromną szansą dla polskich hodowców, producentów mleka i jego przetwórców. Na rynku amerykańskim produkty wytworzone z mleka A2 osiągają ceny prawie 3-krotnie wyższe niż produkty konwencjonalne, co może w istotny sposób podnieść opłacalność produkcji" czytamy w komunikacie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Mleko A2 jest uznawane jest za prozdrowotny czynnik, który ma zmniejszać ryzyko wystąpienia stanu zapalnego lub reakcji alergicznej.
W Polsce do tej pory nie prowadzono działań mających na celu upowszechnienia wiedzy o mleku A2 oraz organizacji produkcji tego typu surowca. W związku z tym PFHBiPM rozpoczyna dedykowany tym działaniom projekt współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Program jest skierowany do hodowców zainteresowanych przystosowaniem swojego gospodarstwa do produkcji mleka A2. Warunkiem jest utrzymywanie bydła ras mlecznych, dla których w naszym kraju są prowadzone księgi hodowlane.
Krowy i roboty to dobre połączenie? Wyniki są odpowiedzią
Celem projektu jest wykonanie badań pilotażowych mających na celu ocenę potencjału produkcji mleka A2 w Polsce.
Projekt obejmuje genotypowanie populacji zwierząt objętych kontrolą użytkowość w celu oceny możliwości utworzenia subpopulacji produkcyjnej składającej się wyłącznie z krów o genotypie A2A2 oraz populacji zapasowej z krowami o genotypie A1A2.
Organizatorzy programu chcą także przekazać konsumentom wiedzę na temat szczególnych właściwości mleka A2 i zbudować w nich przekonanie, że jest ono wartościową alternatywą dla diety bezmlecznej.
PFHBiPM chce także szeroko promować mleko A2 jako zamiennik konwencjonalnego dla osób, które nie mogą go spożywać.
Więcej informacji o mleku A2 oraz o tym, jak przystąpić do programu PFHBiPM można znaleźć TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)