Mleko A2 to szansa dla polskich producentów i przetwórców?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-12-2021,10:15 Aktualizacja: 15-12-2021,9:17
A A A

Selekcja genomowa umożliwia produkcję mleka lepiej przyswajalnego przez człowieka, które zawiera jedynie beta-kazeinę A2.

Udział osób w społeczeństwie z nietolerancją mleka krowiego jest coraz większa. W związku z tym na rynku dostępne są produkty "milk free".

Głównym problemem przez wiele lat była nietolerancja laktozy. W efekcie na rynku pojawiła się laktaza, która istotnie go rozwiązała.

Najnowszym trendem jest jednak produkcja wyrobów mlecznych o obniżonej alergenności. Selekcja genomowa umożliwia bowiem produkcję mleka lepiej przyswajalnego przez człowieka. Zawiera ono jedynie beta-kazeinę A2. Mleko takie jest określane jako A2, A2A2 lub A2 only.

rynek mleka, kary za nadprodukcję mleka, Podlaska Izba Rolnicza

MRiRW: na rynku mleka jest wyjątkowo dobrze. A co z karami?

Cena skupu mleka była wyższa o 22,6 proc. od stawek sprzed 2 lat, a ceny przetworów mlecznych są rekordowo wysokie - wskazuje ministerstwo rolnictwa. Odnosi się też do kwestii kar za nadprodukcję surowca w przeszłości. To pokłosie...

"Utworzenie polskiego rynku mleka A2 jest ogromną szansą dla polskich hodowców, producentów mleka i jego przetwórców. Na rynku amerykańskim produkty wytworzone z mleka A2 osiągają ceny prawie 3-krotnie wyższe niż produkty konwencjonalne, co może w istotny sposób podnieść opłacalność produkcji" czytamy w komunikacie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Mleko A2 jest uznawane jest za prozdrowotny czynnik, który ma zmniejszać ryzyko wystąpienia stanu zapalnego lub reakcji alergicznej.

W Polsce do tej pory nie prowadzono działań mających na celu upowszechnienia wiedzy o mleku A2 oraz organizacji produkcji tego typu surowca. W związku z tym PFHBiPM rozpoczyna dedykowany tym działaniom projekt współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Program jest skierowany do hodowców zainteresowanych przystosowaniem swojego gospodarstwa do produkcji mleka A2. Warunkiem jest utrzymywanie bydła ras mlecznych, dla których w naszym kraju są prowadzone księgi hodowlane.

RSP Otylin, krowy mleczne, cielęta, jałówki hodowlane, buhaje opasowe, PMR, robot udojowy, odpajanie cieląt, separat

Krowy i roboty to dobre połączenie? Wyniki są odpowiedzią

Krowy są dojone przez roboty udojowe, cielęta piją pójło podawane w automatycznych stacjach pojenia, paszę podgarnia robot, a odchody usuwa zgarniacz. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Otylin w woj. wielkopolskim zajmuje się hodowlą...

Celem projektu jest wykonanie badań pilotażowych mających na celu ocenę potencjału produkcji mleka A2 w Polsce.

Projekt obejmuje genotypowanie populacji zwierząt objętych kontrolą użytkowość w celu oceny możliwości utworzenia subpopulacji produkcyjnej składającej się wyłącznie z krów o genotypie A2A2 oraz populacji zapasowej z krowami o genotypie A1A2.

Organizatorzy programu chcą także przekazać konsumentom wiedzę na temat szczególnych właściwości mleka A2 i zbudować w nich przekonanie, że jest ono wartościową alternatywą dla diety bezmlecznej.

PFHBiPM chce także szeroko promować mleko A2 jako zamiennik konwencjonalnego dla osób, które nie mogą go spożywać.

Więcej informacji o mleku A2 oraz o tym, jak przystąpić do programu PFHBiPM można znaleźć TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA