Mastitis atakuje – nawet w okresie zasuszenia
Okres zasuszenia krów to, wbrew pozorom, najbardziej niebezpieczna pora pod względem występowania nowych infekcji wymienia. W tym czasie gruczoł mlekowy jest szczególnie podatny na zakażenia wywoływane przez bakterie środowiskowe.
Infekcje bakteryjne i zapalenia wymienia dotyczą niejednokrotnie okresu zasuszenia. Większość infekcji ma miejsce w ciągu pierwszych dwóch tygodni zasuszenia oraz pod koniec tego okresu. Wynika to z faktu, że wraz z zaprzestaniem doju przerywa się czynności higieniczne związane z pozyskiwaniem mleka. Przyczynia się to do namnożenia bakterii na skórze strzyków, co sprzyja wnikaniu patogenów do wnętrza wymienia przez kanał strzykowy.
Dużym błędem hodowców jest zasuszanie krów z niedoleczonym zapaleniem wymienia. Takie krowy nie powinny być zasuszane, najpierw powinny być wyleczone.
Jedną z metod ochrony gruczołu mlekowego przed mastitis w okresie zasuszenia jest stosowanie leków DC podawanych po ostatnim doju. W celu prawidłowego podania leku należy dokładnie zdoić mleko z całego wymienia, a następnie zdezynfekować ujścia strzyków. Dezynfekcję przeprowadzamy od strzyków najbardziej oddalonych do tych najbliższych. Zapobiega to stykaniu się strzyków zdezynfekowanych z rękami lub rękawami ubrań, na których mogą być bakterie.
Po podaniu leku warto zastosować specjalny dipping przeznaczony dla krów w okresie zasuszenia. Tworzy on osłonę chroniącą ujście strzyka przed wnikaniem bakterii. Można użyć go również kilka dni przed porodem.
Więcej na temat mastitis oraz dippingów poudojowych można przeczytać w ”Hoduj z Głową Bydło” nr 1 [73] 2015 r.