Kryzys receptą na sukces?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-02-2016,8:00 Aktualizacja: 19-02-2016,23:45
A A A

- Obecny rynek można określić jako rynek podmiotów skupujących, a nie jak w ostatnich trzech latach producentów - mówił prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas targów Ferma Bydła, które trwają w Łodzi.

Zdaniem prof. Kowalskiego o cenie decydują zakłady skupujące, które płacą mało, a producenci nie mogą nic zrobić, żeby zmienić tę sytuację. W efekcie od kilku miesięcy nieustannie obserwujemy spadek cen skupu surowca.

- Obecna cena skupu nie jest może najniższa w historii. Jednak obecnie hodowcy produkują w nieco innych okolicznościach jak kilka lat temu, kiedy przeżywaliśmy kryzys. Zdecydowanie wzrosły koszty wyprodukowania jednego litra mleka - zauważa prof. Kowalski.

Koszty produkcji mleka są obecnie wysokie głównie z powodu bardzo słabych zbiorów pasz objętościowych, które stanowią bazę dawki dla krów. Zarówno kiszonka z kukurydzy jak i kiszonki z traw i sianokiszonki ucierpiały z powodu suszy.

Hodowcy dość panicznie reagują na obecną na sytuację kryzysową. W efekcie stopniowo ale regularnie zmniejsza się pogłowie krów. Prawdopodobnie jest to nieodwracalna tendencja.

- Na licznych spotkaniach wielu hodowców zadaje pytanie co robić w obliczu kryzysu? Czy możemy karmić krowy ubogo i w ten sposób ograniczać koszty? Nie, nie możemy. W przypadku krów rasy HF takie praktyki będą tragiczne w skutkach - podkreśla prof. Kowalski.

Przytoczył on również słowa Winstona Churchilla, który powiedział: „Nigdy nie trać szansy jaką stwarza Ci dobry kryzys”.

- W sytuacji kiedy jest źle zazwyczaj myślimy co zrobić, żeby usprawnić naszą produkcję i mimo niskich cen skupu zarabiać na mleku. Dlatego każdy kryzys przynosi nam naukę, którą wykorzystujemy w przyszłości - podsumował prof. Kowalski.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA