Żywiec wołowy w drugim tygodniu lutego podrożał. Krajowi dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,59 zł za kilogram, czyli o niemal 1% więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w drugim tygodniu lutego podrożało niemal o 1%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny zakupu żywca wołowego w drugim tygodniu lutego wzrosły. Krajowi dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,59 zł za kg, czyli o niemal 1% więcej niż przed tygodniem.
Notowania żywca w dniach 7-13 lutego wzrosły. Cena bydła ogółem w ciągu tygodnia zwiększyła się o 0,9% i ukształtowała na poziomie 9,59 zł za kg, czyli o 2,2% wyższym niż przed miesiącem oraz o 43,3% niż przed rokiem.
Bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia podrożało o 5,6% do wartości 10,36 zł za kg. Jego cena była jednocześnie o 3,7% niższa niż przed miesiącem, ale o 57,8% wyższa niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku 12-24 miesięcy odnotowano tygodniowy wzrost wynoszący 0,6%. Ich cena ukształtowała się na poziomie 10,46 zł za kg wagi żywej i była o 0,2% wyższa niż przed miesiącem oraz 39,1% niż przed rokiem.
Zamontował dojarnię karuzelową wyposażoną w 36 stanowisk, dzięki której dój 160 krów zajmuje mu 70 minut. Jednak podstawową zaletą tego typu hali jest niemal nieograniczona możliwość zwiększania obsady krów. ...
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały o 1% do wartości 10,43 zł za kg. Były one jednocześnie o 0,2% tańsze niż przed miesiącem oraz o 39,4% droższe niż przed rokiem.
W kategorii krów odnotowano wzrost cen o 0,4% do wartości 8 zł za kg. Były one jednocześnie o 4,9% droższe niż przed miesiącem oraz o 55,9% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesiąca życia potaniały o 0,3% do wartości 9,75 zł za kg. Ich cena była jednocześnie o 0,8% wyższa niż przed miesiącem i o 39,8% niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzedawano średnio po 19,41 zł za kg. Cena ta była odpowiednio o 1% i 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, a także o 41% niż przed rokiem.
W 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 9% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 7 mld euro, co daje około 31,8 mld zł. Było to 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Przychody z eksportu asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,8 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,2 mld zł.
W ubiegłym roku wyeksportowano 479 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. Było to o 1% mniej niż w 2020 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 51 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, czyli o 12% więcej.