Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że żywiec wołowy w Polsce był droższy niż średnia w Unii Europejskiej. Wyższą cenę uzyskiwali m.in. we Francji.
Wyższe stawki za bydło rzeźne w połowie sierpnia uzyskiwali producenci z Francji. Foto_Remigiusz Kryszewski
Średnia cena zakupu bydła rzeźnego w krajach Unii Europejskiej jest o niemal 54 zł za 100 kg niższa niż w Polsce. Najwyższe ceny za żywiec wołowy uzyskiwali producenci z Francji.
Bydło rzeźne klasy R3 w drugim tygodniu sierpnia w Unii Europejskiej kosztowało średnio 489,77 euro za 100 kg, co daje około 2340 zł. Cena ta była o 0,1% wyższa niż przed tygodniem i o 1% niż przed miesiącem, a także o 27% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Cena bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 501,03 euro za 100 kg, co daje około 2394 zł.
Bydło rzeźne w drugim tygodniu sierpnia po raz kolejny podrożało. Wyjątek stanowią ceny zwierząt w wieku 8-12 miesięcy, które zmalały w ciągu tygodnia o ponad 2%. Cena bydła rzeźnego w dniach 8-14 sierpnia, według danych...
Jednak krajowy żywiec wołowy był tańszy niż we Francji o 7,84 euro za 100 kg, czyli o ponad 37 zł. Tamtejsi producenci uzyskiwali średnio 508,87 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2432 zł.
Mniejsze sumy uzyskiwali producenci we Włoszech, gdzie płacono średnio 499,90 euro za 100 kg, czyli około 2389 zł. Było to o 1,13 euro za 100 kg (5,40 zł) mniej niż płacono w Polsce.
Ceny w Niemczech były jeszcze niższe i wynosiły 492,81 euro za 100 kg, co daje około 2355 zł. Było to o 8,22 euro za 100 kg (39 zł) mniej niż otrzymywali krajowi producenci.
Notowania bydła w Irlandii wynosiły 491,00 euro za 100 kg (2346 zł) i były o 10,03 euro za 100 kg (niemal 48 zł) niższe niż w Polsce.
Z kolei w Niderlandach płacono średnio 468,73 euro za 100 kg (2240 zł) i było to o 32,30 euro za 100 kg (154 zł) mniej niż uzyskiwali krajowi producenci.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ