Kiszonka z kukurydzy dobre źródło energii
Dzienna dawka TMR-u zawierającego 28 kg kiszonki z kukurydzy, której sucha masa wynosi 35 proc. dostarcza krowie około 3 kg skrobi i cukru.
Żywienie krów mlecznych opiera się głównie na stosowaniu kiszonki z kukurydzy, która jest podstawowym składnikiem ich diety.
-Według norm żywienia oraz wartości pokarmowej DLG 9,8 kg suchej masy kiszonki z kukurydzy dostarcza krowie 3 kg skrobi i cukru. Jednocześnie zapewnia jej około 64 MJ energii netto laktacji, co pokrywa prawie 40 proc. zapotrzebowania na tą energię przez zwierzę produkujące dziennie 38 kg mleka o zawartości 4 proc. tłuszczu – tłumaczył dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach podczas konferencji na Podlasiu.
Jego zdaniem największą wartość pokarmową kiszonki z kukurydzy hodowca uzyska dbając o jej jakość. Decyduje o niej duży udział ziarniaków zawierających skrobię, wysoka strawność części wegetatywnych roślin oraz prawidłowe jej zakiszenie. Wysokiej jakości kiszonka nie może zawierać także mikotoksyn, które mogą wywoływać wiele schorzeń.