Jedno stado krów i kilku właścicieli. Ile potrzeba zbiorników na mleko?
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wyjaśnia wątpliwości związane ze stadami krów, które należą do kilku właścicieli.
"Docierają do nas informacje, że niektórzy producenci mleka mają problem z uzyskaniem zaświadczenia o spełnieniu minimalnych standardów dotyczących higieny i utrzymania zwierząt, jeśli krowy utrzymywane w jednym gospodarstwie należą do kilku właścicieli, na przykład do rodziców i dzieci" czytamy w komunikacie PFHBiPM.
Inspekcja Weterynaryjna w niektórych przypadkach wymaga posiadania tylu zbiorników na mleko, ilu jest właścicieli krów w gospodarstwie.
Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Wschód
Federacja zwróciła się do głównego lekarza weterynarii w tej sprawie. Ten wydał opinię na ten temat.
Jedno stado i jedna działalność
"Przepisy ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt nie zabraniają prowadzenia wspólnie jednej działalności nadzorowanej przez kilka osób będących właścicielami zwierząt. Można też pod jednym adresem zarejestrować w ARiMR kilka siedzib stad" czytamy w opinii.
Zgodnie z opinią GLW, jeśli jest kilku właścicieli zwierząt w gospodarstwie, ale prowadzą oni wspólnie jedną działalność nadzorowaną czyli gospodarstwo produkcji mleka, nie ma potrzeby posiadania osobnych instalacji udojowych ani osobnych zbiorników do schładzania i przechowywania mleka.
Dotyczy to również sytuacji, w której każdy z właścicieli ma inną siedzibę stada w ARiMR.
GLW zwraca jednak uwagę, że jeśli Inspekcja Weterynaryjna uzna stado za chore, nie będzie można odseparować i sprzedawać od niego mleka.
Jedno stado i kilka działalności
Główny lekarz weterynarii podkreśla, że jeśli w tych samych obiektach prowadzone są dwie lub więcej oddzielnych działalności, mleko pozyskiwane od krów należących do różnych właścicieli powinno być przelewane do osobnych zbiorników w celu jego schładzania i przechowywania.
Mleczne stada o najwyższej wydajności w w Świętokrzyskiem i Małopolsce
Zbiornik każdego właściciela powinien być zatwierdzony jako punkt odbioru mleka.
Zasady korzystania z infrastruktury i wyposażenia powinny być uregulowane umową zawartą pomiędzy właścicielami zwierząt.
Krowy należące do różnych właścicieli powinny być dojone oddzielnie. Przed dojem zwierząt kolejnych właścicieli należy wykonać mycie i dezynfekcję wspólnej infrastruktury i sprzętu udojowego.
Właściciele zwierząt prowadzący odrębne działalności nadzorowane powinni być zarejestrowani w mleczarni jako odrębni dostawcy oraz będą kontrolowani przez powiatowego lekarza weterynarii jako odrębne gospodarstwa produkcji mleka.
"Jeśli w gospodarstwie, gdzie kilku właścicieli prowadzi oddzielne działalności nadzorowane, powyższe wymagania nie są spełnione, Powiatowy Inspektorat Weterynarii może odmówić wydania zaświadczenia o spełnieniu minimalnych standardów dotyczących higieny i utrzymania zwierząt" czytamy w komunikacie PFHBiPM.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
v