Eksport wołowiny wzrósł, a cena?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-04-2020,12:30 Aktualizacja: 28-04-2020,12:28
A A A
Polska w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku wyeksportowała o 10% więcej żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. Tym samym przychód z eksportu wzrósł do 1,1 mld złotych.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w styczniu i lutym 2020 r. za granicę sprzedano 76,8 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz).
 
Jest to o 10% więcej niż przed rokiem, a łączne przychody z eksportu wzrosły również o 10%, do 254,3 mln euro, czyli około 1,1 mld złotych. 
 
kanada, wołowiina, Ubojnia firmy Cargill, Justin Trudeau, branża mięsna

Koronawirus zamyka ubojnie. Wołowina może sporo podrożeć

Zachorowania na Covid-19 powodują straty w kanadyjskim przemyśle mięsnym. Zakład, w którym przetwarzana jest jedna trzecia wołowiny trafiającej do sklepów, został czasowo zamknięty. Mieszkańcy mogą spodziewać się wzrostu cen. Ubojnia...
Natomiast import ukształtował się na poziomie 7,6 tys. ton i był o 10% mniejszy niż w tym samym okresie 2019 r. Wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 13% i osiągnęły wartość 25,7 mln euro, czyli około 109,4 mln złotych.
 
W Polsce w dniach 13-19 kwietnia cena zakupu żywca wołowego wyniosła 5,93 złotych za kilogram i była o 2% wyższa niż przed tygodniem. 
 
Jednocześnie cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,65 zł za kg. To o 2% taniej niż w poprzednim notowaniu, o 3% taniej niż przed miesiącem oraz o 3,5% taniej niż przed rokiem.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA