Efektywna hodowla to wyższy zysk
Redukcja kosztów produkcji jest możliwa dzięki efektywnej hodowli krów. Można ją osiągnąć zapewniając dobrostan oraz przez odpowiednie żywienie, regularną korekcję racic i profilaktykę.
- W obecnej sytuacji panującej na rynku aby produkować ekonomicznie należy skupić się na zdrowym odchowaniu cieląt, właściwym prowadzeniu jałówek i krów zasuszonych – tłumaczy Marcin Zięba starszy specjalista ds, bydła z firmy De Heus podczas wystawy rolniczej w Szepietowie.
Tłumy zwiedzających na targach rolniczych w Szepietowie
Specjalista podczas wystąpienia omówił preparat probiotyczny Lacti Protect dostępny w formułach lato i zima, który pomaga chronić cielęta. Produkt przeznaczony do stosowania zimą hamuje rozwój beztlenowych bakterii patogennych, stymuluje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, zwiększa produkcję enzymów oraz poprawia trawienie składników pokarmowych.
Z kolei formuła przeznaczona na lato zakwasza układ pokarmowy, co zmniejsza ryzyko namnażania bakterii patogennych, wydłuża czas świeżości pójła, zwiększa apetyt cieląt oraz jest źródłem wapnia.
Dodatkowo produkt hamuje rozwój pierwotniaków wywołujących kokcydiozę i kryptosporydiozę cieląt, które są przyczyną biegunek.
- Młoda jałówka, która przejdzie biegunkę w przyszłej laktacji daje średnio 1000 litrów mleka mniej – podkreśla Marcin Zięba.
Zdaniem specjalisty właściwe przeprowadzenie okresu zasuszenia krów ułatwia im rozpoczęcie laktacji, zmniejsza problemy powycieleniowe, zwiększa ich odporność, płodność i produkcję mleka, polepsza jakość siary i wydłuża czas życia.
Wystawa bydła w Szepietowie – królowe ringu wybrane
- Należy pamiętać żeby podczas pierwszego doju pozyskać od krowy nie więcej niż 10 litrów siary. Cielę i tak nie wypije takiej ilości, a krowa zdojona do końca jest bardziej podatna na zaleganie – przestrzega Marcin Zięba.
Częstym problemem hodowców jest również słabe pobranie paszy przez krowy po wycieleniu, które wynikają z dawki pokarmowej, systemu utrzymania i dobrostanu lub predyspozycji zwierząt. Problem z dawką może wynikać ze niewłaściwego terminu lub technologii zbioru roślin, słabej jakości pasz, złej struktury fizycznej dawki, zbyt małej ilości białka oraz niewłaściwego skarmiania paszami treściwymi.
Ograniczenie pobrania paszy związane z dobrostanem i systemem utrzymania często wynika z chorób racic, za małej powierzchni stołu paszowego i stresu zwierząt, który często wynika z dominacji w stadzie.
Czynniki osobnicze warunkujące zmniejszenie pobrania paszy mogą wynikać ze zbyt mocnej kondycji krów z otłuszczenia wątroby, chorób metabolicznych lub braku okresu przejściowego.