Dobrostan krów coraz ważniejszy
Zależność między dobrostanem a żywieniem jest prostoliniowa. Jeśli krowa jest niedożywiona jej dobrostan jest niski. Z drugiej strony nawet najlepiej żywiona krowa będzie miała problemy ze zdrowiem i wydajnością, jeśli będzie utrzymywana w złych warunkach.
Najważniejszym elementem decydującym o efektach produkcyjnych w żywieniu krów jest pobranie suchej masy dawki. Może ono być mniejsze w sytuacji, kiedy zwierzęta będą przebywały w oborze o niskim poziomie dobrostanu.
Współczesna krowa pobiera paszę od trzech do pięciu godzien dziennie. Przy stole paszowym na tzw. odpasach powinna być od sześciu do 10 razy na dobę. Dostęp do niego jest uzależniony od kilku czynników, m.in. od rozmiaru i wzajemnych relacji zwierząt w stadzie.
W wielu oborach krowy mają za mało miejsca przy stole paszowym. To wina przeładowanych kojców, co z kolei często wynika z niewiedzy, błędów w budowie lub modernizacji, ale także z dobrej koniunktury na mleko.
Czy stół paszowy może być ze stanowiskami i ograniczeniami lub bez grodzeń. W pierwszym przypadku krowy szybciej przyzwyczajają się do swojego miejsca. Z kolei przy stole bez ograniczeń spędzają one więcej czasu na jedzenie, ale częściej zmieniają miejsce. Dotyczy to głównie krów o niższej hierarchii w stadzie.
Wysoki poziom dominacji powoduje, że niektóre krowy nie chcą podchodzić do stołu paszowego, mimo jego prawidłowych wymiarów. Ta zasada działa również w drugą stronę. Stado może mieć ustaloną hierarchię, ale z powodu ograniczonego dostępu do stołu nie będzie przy nim przebywać.