Ceny większości produktów mlecznych spadły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-02-2021,16:45 Aktualizacja: 23-02-2021,11:10
A A A
Większość artykułów mleczarskich w Polsce w drugim tygodniu lutego potaniała. Wzrost cen odnotowało jedynie masło konfekcjonowane. 
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8-14 lutego zbywały masło w blokach średnio po 15,24 zł za kg. 
 
Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem, a także o 2% niż przed rokiem.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano średnio po 16,53 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż miesiąc wcześniej, a także o 3% niższa niż przed rokiem. 
 
mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Mleko nieco tańsze, ale mleczarnie wciąż dobrze płacą

Mleko w skupie wciąż jest drogie. Mimo że cena surowca nieco zmalała, mleczarnie nadal płacą producentom wysokie stawki. Cena mleka w styczniu w skupie wyniosła 1,49 zł za litr. To o 2,3% mniej niż w grudniu 2020 r., kiedy surowiec kosztował niemal...
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 9,90 zł za kg i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie notowania tego produktu były o 1 gr za kg wyższe niż przed miesiącem. 
 
Pełne mleko w proszku kosztowało 12,37 zł za kg i było o 4% tańsze niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% droższe niż w drugim tygodniu stycznia 2021 r. 
 
W odniesieniu do cen sprzed roku odtłuszczone mleko w proszku było tańsze o 10%, a pełne mleko w proszku o 3%. 
 
Cena sera Edamskiego spadła o 3% do wartości 13,23 zł za kg.  Było to o 6% taniej niż przed miesiącem. 
 
Ser Gouda kosztował 14,29 zł za kg i była o 1% tańszy niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Ser Edamski potaniał w ciągu roku o 6%, a ser Gouda o 2%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA