Bydło rzeźne w trzecim tygodniu stycznia podrożało. W kolejnych dniach odnotowano kolejny wzrost cen, który dotyczył zarówno wagi żywej jak i poubojowej.
Cena żywca wołowego w trzecim tygodniu stycznia kolejny raz wzrosła. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Żywiec wołowy w dniach 18-24 stycznia bieżącego roku podrożał o 1 %, a jego cena ukształtowała się na poziomie 6,70 zł za kg. Była ona jednocześnie o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu stycznia, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 13,84 zł za kg.
Pogłowie bydła w grudniu ubiegłego roku, według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego, było 0,3% wyższe o w stosunku do tego samego miesiąca w 2019 r. Wzrost pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku 1-2 lat życia....
Cena ta była o około 1% wyższa niż tydzień wcześniej, a także o 1% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena ta wzrosła o 8%.
Według danych z 26 stycznia średnia ceny skupu byków w wadze żywej wynosiła 7,44 zł za kg i była o 4 gr za kg wyższa niż w poprzednich notowaniach.
Jałówki w ciągu tygodnia podrożały o 3 gr za kg do wartości 6,82 zł za kg, a cena krów utrzymała się na poziomie 4,80 zł za kg.
Byki w rozliczeniu poubojowym (wbc) skupowano średnio po 13,64 zł za kg. To o 2 gr za kg drożej niż w poprzednich notowaniach.
Cena jałówek ukształtowała się na poziomie 13,10 zł za kg i była o 7 gr za kg wyższa, a krów wyniosła 10,83 zł za kg, to o 6 gr za kg więcej niż uzyskiwali producenci przed tygodniem.