Żywiec wołowy w trzecim tygodniu sierpnia po raz kolejny podrożał. Wzrost cen odnotowano również w odniesieniu do mięsa wołowego.
Cena bydła rzeźnego w trzecim tygodniu sierpnia wzrosła. Spadki odnotowano jedynie w kategorii zwierząt w wieku 8-12 miesięcy.
Średnia cena bydła rzeźnego w Polsce w dniach 16-22 sierpnia wzrosła o 1,7% i osiągnęła wartość 7,71 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 5,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o niemal 22% niż przed rokiem.
W kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy odnotowano spadek cen o 4,1% do wartości 7,55 zł za kg. Bydło to było jednocześnie o 4,4% droższe niż przed miesiącem oraz o 11,5% niż przed rokiem.
Byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące podrożały w ciągu tygodnia niemal o 2% do wartości 8,58 zł za kg. Ich cena była o 6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 24,4% niż przed rokiem.
Żywienie mineralno-witaminowe krów mlecznych jest niezwykle istotne. Zarówno niedobór jak i nadmiar tych składników może być dla zwierząt szkodliwy. Makro i mikroelementy oraz witaminy regulują procesy fizjologiczne...
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały w ciągu tygodnia o 0,7% do wartości 8,55 zł za kg wagi żywej. Cena ta była jednocześnie o 5,5% oraz 23,6% wyższa niż uzyskiwali producenci odpowiednio przed miesiącem i rokiem.
Krowy w ciągu tygodnia podrożały prawie o 1% do wartości 6,02 zł za kg. Były one jednocześnie o 2,5% droższe niż przed miesiącem oraz o 21,5% niż przed rokiem.
W kategorii jałówek powyżej 12 miesięcy odnotowano wzrost cen o 0,8% do wartości 7,8 zł za kg wagi żywej. Ich cena była o 3,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 19,1% niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu sierpnia zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 14,46 zł za kg. Cena ta była o 6 gr za kg wyższa niż przed tygodniem.
Ćwierćtusze były również o 1% droższe niż przed miesiącem oraz o 14% niż w analogicznym okresie 2020 r.