Branża mleczna po pandemii. Co czeka producentów?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-07-2020,8:00 Aktualizacja: 18-07-2020,14:28
A A A

Producenci mleka i hodowcy bydła mlecznego mają nadzieję, że sytuacja na rynku będzie się poprawiać. I choć to realny scenariusz, to zdaniem ekspertów najbliższe miesiące nie będą łatwe dla branży zwierzęcej.

Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka uważa, że czeka nas duża niepewność. Obecna sytuacja, czyli powolnie postępujący odwrót pandemii, nie może uśpić czujności rolników.

Hodowcy bydła nadal powinni utrzymywać dyscyplinę sanitarną i stosować odpowiednie zasady bioasekuracji, które nawet w "normalnych" czasach przynoszą wiele korzyści.

  • Najbliższe miesiące nie będą łatwe dla branży mleczarskiej
  • Postępujący odwrót pandemii, nie może uśpić czujności rolników
  • Producenci mleka nadal powinni stosować odpowiednie zasady bioasekuracji
  • Polskie produkty mleczarskie są bardzo wysokiej jakości
  • Głównym odbiorcą polskich produktów mleczarskich jest Unia Europejska

eksport, import, artykuły mleczarskie, mleko, masło, mleczarnia, produkcja mleka, KWOR, PFHBiPM, bydło mleczne, sery

Spadek eksportu polskich artykułów mleczarskich

Branża mleczarska w Polsce w okresie od stycznia do kwietnia tego roku uzyskała niższe przychody z eksportu produktów mleczarskich. W ciągu pierwszych 4 miesięcy spadła również wartość importu. Produkty mleczarskie z Polski trafiają...

Duża niepewność na rynku mleka

- Na rynku mleka panuje duża niepewność, ale powoli otwieramy się na nową rzeczywistość. Ja nieustannie podkreślam, że naszą rolą jest produkcja wysokiej jakości żywności, której na świecie brakuje - mówił Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, podczas debaty internetowej poświęconej sytuacji w branży produkcji mleka, wołowiny oraz wieprzowiny.

Debata rolna odbyła się 24 czerwca i została zorganizowana przez redakcję "Hoduj z Głową Bydło", "Hoduj z Głową Świnie", portal Agropolska.pl oraz Federację Związków Pracodawców- Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

Żywności na świecie brakuje i będzie jej potrzeba coraz więcej. Polscy rolnicy cały czas powinni więc przekonywać konsumentów, zwłaszcza europejskich, bo to Europa jest głównym odbiorcą polskich produktów mleczarskich, że są one wytwarzane w bardzo dobrych warunkach

Prezydent PFHBiPM zauważył, że obecnie rośnie popyt na ser i serwatkę czyli galanterię, a maleje na mleko w proszku.

- Jestem optymistą i mam nadzieję, że wkrótce sytuacja będzie się poprawiać - podsumował Leszek Hądzlik.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA