Bydło
RSS-
02-11-2015,9:15
Produkcja wołowiny idzie w górę
Większa podaż wołowiny na unijnym rynku wpłynęła na wzrost konsumpcji. W tym roku przeciętny obywatel Unii Europejskiej zje 10,7 kilograma tego gatunku mięsa. -
02-11-2015,8:15
Zamiast mleka, mięso. Polska stanie się potęgą w produkcji wołowiny?
Polski sektor wołowiny jest uzależniony od branży mleczarskiej. Po uwolnieniu kwot mlecznych nastąpiła koncentracja produkcji w dużych gospodarstwach, przewidywana jest również likwidacja niewielkich gospodarstw hodujących do 30 krów. -
31-10-2015,20:45
Czerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Jako produkty potencjalnie rakotwórcze wymieniono wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę czy baraninę. "To aburd" - grzmią polskie związki branżowe zrzeszające największych producentów. -
30-10-2015,14:10
Produkcja mleka rośnie wolniej niż przed rokiem
Utrzymujące się niskie ceny surowca oraz nadwyżki produktów mleczarskich nie sprzyjają rozwojowi światowej produkcji mleka. -
30-10-2015,8:20
Pogłowie krów w Polsce maleje, a ich wydajność rośnie
Liczba krów w drugiej połowie 2015 r. może spaść o 3 proc. Jednocześnie ich wydajność wzrośnie o 3 proc. w porównaniu do poprzedniego roku. Przewiduje się, że krajowa produkcja mleka wzrośnie o 0,6 proc., a skup o 2,4 proc. -
29-10-2015,11:00
Zobacz nowoczesną oborę z automatycznym systemem doju
Trzy roboty udojowe, robot do podgarniania paszy oraz wysoki dobrostan dla przebywających tam zwierząt. Tak prezentuje się zmodernizowana obora wolnostanowiskowa na 213 krów.