Bydło
RSS-
23-04-2015,10:20
Bakterie nie są główną przyczyną wrzodów trawieńca
Badania przeprowadzone przez austriackich badaczy z Vetmeduni pokazały, że flora bakteryjna odgrywa niewielką rolę w powstawaniu wrzodów trawieńca. -
21-04-2015,11:00
Obronić bydło przed wirusami i bakteriami
Aktualne problemy wybranych chorób bakteryjnych i wirusowych bydła. To hasło towarzyszyło XI międzynarodowej konferencji bujatrycznej, która w dniach 17-18 kwietnia odbyła się w Puławach. -
17-04-2015,18:15
Wirus BVD jest groźny dla cieląt
Wirusowa biegunka bydła wywołana wirusem BVDV przynosi duże straty hodowcom z powodu pogorszenia odporności krów. Wpływa również na ich problemy z rozrodem oraz na choroby cieląt, które mogą być stałymi nosicielami tego wirusa w stadzie. -
15-04-2015,13:55
BSE: Polska krajem kontrolowanego ryzyka
Bruksela może znieść w niektórych krajach restrykcje dotyczące tzw. materiałów wysokiego ryzyka podczas rozbioru tusz wołowych. Ma to związek z chorobą BSE. -
13-04-2015,13:55
Kiedy inseminować jałówki?
O momencie pierwszej inseminacji powinien decydować wzrost i masa ciała jałówki, a nie jej wiek. W chwili krycia powinna ona mieć 60 proc. dorosłej masy ciała. -
12-04-2015,14:10
Od widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy związanej z zarządzaniem jakością mięsa.