16 zł za kg żywca wołowego czyli aukcja w Janowie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-12-2016,9:20 Aktualizacja: 12-12-2016,9:20
A A A

Ceny za kilogram mięsa licytowane podczas aukcji osiągały rekordowe wielkości i wynosiły od 11 do blisko 16 zł. W aukcji bydła mięsnego w Janowie wzięło udział 40 sprzedających z woj. podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Wystawili oni w sumie 130 byczków i 130 jałówek.

- Chodzi o to, żeby rolnicy z najbliższej okolicy, z powiatu sokólskiego i ościennych mogli sprzedawać bydło bezpośrednio dla kupców z całej Polski oraz Europy - mówił dla TVP 1 Bogusław Zarzecki, dyrektor Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Janowie.

Wysokie ceny sprzedaży głównie jałówek okazały się trochę niezrozumiałe dla biorących udział w aukcji przedstawicieli z Włoch. Ich zdaniem ich wielkość w Polsce staje się powoli zbyt duża dla hodowców z Włoch czy Holandii.

Hodowców bydła mięsnego w woj. podlaskim przybywa - informuje TVP 1. W Polskim Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zrzeszonych jest ponad 260 rolników z tego województwa czyli najwięcej w kraju.

Hodowla i produkcja bydła jest alternatywą nie tylko dla producentów trzody chlewnej, ale coraz częściej także dla mleczarzy. Być może więc produkcja wołowiny będzie rosła. Już teraz Polska jest jednym z największych wytwórców tego mięsa w Europie.

Spożycie wołowiny wciąż jest jednak na bardzo niskim poziomie i wynosi średnio 1,5 kg na osobę. 98 proc. tego mięsa wyprodukowanego w Polsce trafia na eksport - informuje TVP 1. Szczególnie na nowo otwarte w tym roku rynki krajów trzecich.

Kolejna aukcja bydła mięsnego w Janowie Podlaskim odbędzie w marcu 2017 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA