Bydło
RSS-
03-07-2024,15:00
Ryzyko zakwaszenia żwacza śrutą żytnią jest mniejsze
Białko żyta jest lepiej wykorzystywane przez bakterie żwacza aniżeli białko innych zbóż, dlatego bardzo dobrze komponuje się ze śrutą rzepakową, również ze względu na niższą zawartość metioniny i wyższy poziom białka rozkładalnego w żwaczu. -
01-07-2024,18:00
W Szepietowie wybrano najładniejsze okazy bydła mięsnego
Najpiękniejsze krajowe bydło mięsne zaprezentowano na ringu w Szepietowie. Superczempionem wystawy została jałowica w kategorii wiekowej do 18 m-cy rasy limousine o imieniu Luka-4 należąca do Pawła Goławskiego. -
01-07-2024,17:05
Jak wykorzystać żyto w żywieniu krów?
Żywienie krów mlecznych większym udziałem żyta może obniżyć koszty pasz. Negatywne cechy tego zboża są wyeliminowane w nowych hybrydowych odmianach. -
28-06-2024,17:00
Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Ze względu na wyzwania żywieniowe związane ze stresem cieplnym, krowy potrzebują dodatkowego białka w diecie, aby utrzymać funkcję mikrobiologiczną żwacza. -
26-06-2024,10:00
Nadchodzą upały czyli najtrudniejszy czas dla wysokowydajnych krów
Krowy mleczne o wysokiej wydajności w laktacji wytwarzają dwa razy więcej ciepła niż w zasuszeniu. Jego największa ilość wynika z fermentacji żwaczowej oraz produkcji mleka. -
25-06-2024,14:00
Jałówki hodowlane nagrodzone podczas ogólnopolskiej wystawy
W XII Ogólnopolskiej Wystawie Bydła Hodowlanego w Bratoszewicach wzięło udział 44 hodowców. Komisja sędziowska przyznała 7 tytułów czempiona wystawy dla jałowic hodowlanych.