Promocja żywności i marketing rolny mają być jeszcze skuteczniejsze
Sejm poparł dwie poprawki doprecyzowujące Senatu do ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych. Fundusze te mają skuteczniej wspierać marketing rolny i promować polską żywność.
Nowelizacja zmieniła przepisy z 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych. Ma ona w większym niż dotychczas stopniu promować polskie produkty. Chodzi o żywność przetworzoną, do produkcji której użyto nie więcej niż 25 proc. składników pochodzących spoza terytorium Polski.
W 2009 r. utworzono dziewięć funduszy: mleka, mięsa wieprzowego; wołowego; końskiego; owczego; ziarna zbóż i przetworów zbożowych; owoców i warzyw; mięsa drobiowego oraz ryb.
Żywność na święta jest droższa niż przed rokiem
Fundusze są tworzone z wpłat w wysokości 0,001 zł od każdego skupionego kilograma mleka lub 0,1 proc. wartości pozostałych towarów, takich jak zboże, mięso, owoce, ryby. Pieniądze pochodzą od producentów rolnych, a przekazywane są za pośrednictwem m.in. firm zajmujących się skupem na rachunek prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego. W ubiegłym roku wszystkie fundusze dysponowały ponad 50 mln zł.
Zgodnie z ustawą środki z funduszy promocji produktów rolno-spożywczych mają być przeznaczane na działania informacyjne i promocję produktów wytwarzanych przez producentów dokonujących wpłat na te fundusze. Zmiana przepisów ma spowodować, by producenci w większym stopniu odczuli korzyści z dokonywanych wpłat na fundusze.
Nowe prawo zmieni też proporcje w składach komisji zarządzających funduszami promocji. Liczba przedstawicieli producentów (rolników) ma się zwiększyć do pięciu, a liczba przedstawicieli przetwórców zmniejszy się do trzech. Jedno miejsce będzie zarezerwowane dla izb rolniczych.
Ustawa ma wejść w życie 1 stycznia 2017 r. Teraz trafi do podpisu prezydenta.