Kiedy na etykiecie można stosować nazwę "nalewka"? Resort rolnictwa chce to doprecyzować
Jeżeli napój alkoholowy ma być nazywany "nalewką", nie będzie można dodawać do niego barwników, aromatów, soków owocowych czy win owocowych - przewiduje projekt rozporządzenia resortu rolnictwa.
Według resortu, celem projektu, który w środę został skierowany do konsultacji publicznych, ma być ochrona nazwy "nalewka".
Barwienie zabronione
Chodzi o projekt rozporządzenia przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projektowane przepisy precyzują na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie "nalewka".
"Regulacja jest niezbędna w celu ochrony renomy określenia ‘nalewka’, która obecnie jest synonimem tradycji i jakości, a także jest wytwarzana zarówno w celach komercyjnych, jak i stosowana przy produkcji ‘nalewek’ w sposób domowy" - wskazano w uzasadnieniu projektu.
Co z alkoholami od rolnika? Może model czeski i destylarnia w gminie?
Wyjaśniono, że z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne, stosowane zwyczajowo przy wyrobie nalewek, projektowane przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodatku soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich, w tym win, win owocowych, cydrów czy miodów pitnych.
Uwzględniona specyfika
Dodano, że ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników, w projektowanym rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu, które wymagają krótkiej maceracji.
W uzasadnieniu wskazano też, że w Polsce nazwa "nalewka" jest rozumiana przez konsumenta finalnego jako napój spirytusowy wytworzony na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego (alkoholu rektyfikowanego), destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne pochodzące z macerowanych składników.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś