Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 8 pasujących wyników.
Polska Izba Miodu: zmiany dotyczące etykiet miodów obejmą ok. 70 proc. produktów
Zmiany dotyczące etykiet miodów, które wejdą w życie w kwietniu br., obejmą około 70 proc. produktów dostępnych w sklepach - wynika z wyliczeń Polskiej Izby Miodu....
więcejKiedy na etykiecie można stosować nazwę "nalewka"? Resort rolnictwa chce to doprecyzować
Jeżeli napój alkoholowy ma być nazywany "nalewką", nie będzie można dodawać do niego barwników, aromatów, soków owocowych czy win owocowych - przewiduje projekt...
więcejKwalifikowany znaczy pewny
Kwalifikowany materiał siewny to taki, który przeszedł pozytywnie ocenę polową oraz ocenę laboratoryjną i został zaopatrzony w urzędową etykietę nasienną. Cały proces jest kontrolowany przez...
więcejOdchwaszczanie upraw małoobszarowych
Z globalnego punktu widzenia powierzchnia upraw małoobszarowych rzeczywiście jest mała. Jednak jednostkowe plantacje często są uprawami na wielkich powierzchniach. A im większe, tym większy...
więcejKonsument nie musi płacić za dodatkowe informacje na etykietach
Komisja Europejska uznała, że w przypadku mniej powszechnych rodzajów mięsa i nabiału najlepsza będzie dobrowolność w etykietowaniu. W UE etykiety niektórych produktów już muszą...
więcejRaport ETO: etykiety żywności często wprowadzają w błąd kupujących
Konsumenci mogą łatwo zagubić się w gąszczu etykiet żywności. A przecież powinny one pomagać w podejmowaniu świadomych decyzji przy zakupie produktów – wskazują kontrolerzy...
więcejUE przyjęła przepisy o cyfrowych etykietach na nawozy. Co to oznacza w praktyce?
Rada UE przyjęła w poniedziałek przepisy o etykietowaniu nawozów. Wprowadzają one, obok fizycznego, cyfrowe oznaczanie produktów w formie kodu kreskowego lub QR. Ma to polepszyć...
więcejKonsument ma wiedzieć, skąd pochodzi mięso
1 kwietnia weszły w życie przepisy, które zobowiązują do podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa. Jeśli państwo, w którym dokonano uboju, jest inne niż to, gdzie było hodowane...
więcej