W SGGW powstanie nowoczesne centrum badania żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-01-2018,12:00 Aktualizacja: 10-01-2018,12:16
A A A

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Uczelnia na ten cel otrzyma dofinansowanie w wysokości 33 mln zł z regionalnego programu operacyjnego Mazowsza.

SGGW chce wybudować nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia, w którym mają być prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania.

badania, nauka, SGGW, Król Lab, Magdalena Król, nowotwory

Nowoczesne laboratorium w SGGW. Król Lab już działa

Dzięki dotacji uzyskanej z Europejskiej Rady ds. Badań (ERC) o wartości ponad 1,4 mln euro na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstało laboratorium Król Lab. Pracujący w nim...

Planowany koszt inwestycji wynosi ponad 42 mln zł, z tego 33 mln zł pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

Uczelnia większość środków chce przeznaczyć na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania.

Dofinansowanie pomoże także w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.

Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością - Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

studenci SGGW, Konkurs Studenckich Projektów Naukowych

Intelektualna uczta na SGGW w Warszawie

Samorząd Studentów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zorganizował IX edycję ,,Konkursu Studenckich Projektów Naukowych”. Jak co roku w okresie zimowym, zorganizowany został konkurs, którego głównym...

Zdaniem rektora SGGW, prof. Wiesława Bielawskiego, głównym celem tej inwestycji jest zbliżenie nauki do gospodarki. Jak zauważył, mówi się o tym, że transfer wiedzy w Polsce kuleje, dlatego rząd stawia na innowacyjność.

SGGW ma właśnie stać się takim centrum, które będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Chodzi o produkcję żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych, zużywa jak najmniej energii i wody.

Będą to badania mające na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności. Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.
 

Poleć
Udostępnij