V Kujawskie Spotkanie Paszowe Biochem
Firma Biochem zorganizowała V Kujawskie Spotkanie Paszowe poświęcone tematyce żywienia bydła oraz trzody chlewnej.
Spotkanie rozpoczął dyrektor zarządzający Biochem Polska Grzegorz Kowerski, a dyrektor generalny Biochem Niemcy Alexander Grafe opowiedział o nowościach w firmie oraz wyzwaniach, jakie przyniósł 2022 rok.
Ceny tuczników ustabilizowały się na wysokim poziomie
Paolo Carcano z firmy Prosol S.p.A. zaprezentował wykład zatytułowany "Żywe drożdże - Biosprint®: wyciśnij energię zamkniętą w paszy".
Biosprint® są to zarejestrowane w UE żywe drożdże. Wspomagają aktywną fermentację i działają stabilizująco na pH treści żołądka. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych oraz poprawiają zdrowotność zwierząt.
Said El Bohdidi reprezentujący firmę Chr.Hansen opowiedział o naturalnych rozwiązaniach w hodowli świń. Szczególną uwagę zwrócił na zdrowie jelit i modulację mikrobioty.
Said El Bohdidi mówił o probiotyku Solpreme, który łączący dwa nowe szczepy bakterii tj. Bacillus subtilis i Bacillus amyloliquefaciens.
Solpreme został opracowany po to, aby pomóc hodowcom świń przezwyciężyć problemy jelitowe występujące u macior oraz prosiąt w okresie odsadzenia i na odchowalni.
Obory o najwyższej wydajności mleka w RO Północ
Cornelia Becker z firmy Biochem omówiła wyzwania w zarządzaniu mikotoksynami.
Mikotoksyny są to wtórne metabolity pleśni powstające w wyniku obrony roślin przed czynnikami stresowymi. FAO szacuje, że skażone nimi jest 25% światowych upraw.
- Firma Biochem oferuje wiele produktów wiążących mikotoksyny, których produkcja opiera się na wiedzy specjalistycznej i ponad 15-letnim doświadczeniu. Wszystkie one są szeroko testowane in vitro przy użyciu różnych metod w kilku niezależnych instytucjach - mówiła Cornelia Becker.
Rob ten Doeschate z firmy AB Vista opowiedział, jak wykorzystać enzymy, aby zaoszczędzić nawet dziesiątki euro na tonie paszy. Przedstawił on formułę Maximum Matrix Nutrition, która umożliwia zmniejszenie antyodżywczego działania fitynianów i polisacharydów nieskrobiowych (NSP).
Apelują o zakup polskich produktów na Wielkanoc
- Enzymy rozkładające włókno mogą maksymalizować strawność i konwersję paszy. Pozwalają one pobierać zwierzętom większą ilość składników odżywczych przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności żywienia. Umożliwia to znaczne oszczędności przez mniejsze straty składników paszy wydalanych wraz z odchodami - tłumaczył Rob ten Doeschate
Ostatnim prelegentem był Maciej Bochenek (Biochem Polska Sp. z o.o.), który mówił różnorodności surfaktantów oraz efektach ich działania.
- Emulgatory, czyli specjalnie dobrane surfaktanty, są czasami oczyszczonymi produktami naturalnymi. Czasami są to produkty syntetyczne - mówił Maciej Bochenek.
Typowymi emulgatorami są lecytyny, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, czy estry monoglicerydów kwasów tłuszczowych.
Spotkanie zakończyło się występem zespołu Polished Chords oraz uroczystą kolacją.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz trzody chlewnej znajdziesz w magazynach "Hoduj z Głową Bydło" oraz "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)