Innowacyjna Syngenta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Daniel Alankiewicz | alankiewicz@agropolska.pl
12-02-2015,11:40 Aktualizacja: 12-02-2015,12:05
A A A

Podczas konferencji prasowej która odbyła się 4 lutego br, Syngenta przedstawiła działania niestandardowe, które firma kieruje do rolników.

Dorota Mazurek, dyrektor marketingu, przybliżyła ideę konferencji zimowych. Podczas spotkań, wykładów i dyskusji prezentujemy rolnikom naszą ofertę ze szczególnym uwzględnieniem nowości produktowych  proponowanych przez naszą firmę w 2015 roku. W trzech konferencjach, które odbyły się do tej pory pod koniec stycznia i na początku lutego, uczestniczyło ponad tysiąc rolników, - stwierdziła Mazurek

Omówiła również trzy innowacyjne projekty uruchomione przez firmę Syngenta.


Jednym z nich jest Akademia Jęczmienia Hybrydowego, czyli platforma skupiająca plantatorów jęczmienia hybrydowego w Polsce.
W Akademii zrzeszonych jest obecnie 250 stałych członków, którzy mają dostęp do profesjonalnej wiedzy o technologii uprawy oraz zapraszani są na konferencje tematyczne i warsztaty polowe, by dzielić się doświadczeniami z ekspertami i wiodącymi producentami.

 

Kolejna niestandardowa inicjatywa firmy to prowadzony pod nazwą STOP omacnicy, to monitoring wylotu omacnicy prosowianki – najgroźniejszego szkodnika w uprawie kukurydzy. W czterech województwach o największym zagrożeniu szkodnika Syngenta zainstalowała w poprzednim sezonie sześć pułapek świetlnych, w których codziennie od połowy czerwca odławiane były motyle omacnicy. Na podstawie liczby odłowionych motyli określamy szczyt wylotu szkodnika i termin zabiegu chemicznego, - mówiła Dorota Mazurek. Projekt będzie kontynuowany w tym roku.

 

Syngenta uruchomiła również program Fruit Quality Contract, który ma ułatwić polskim rolnikom spełnienie wysokich wymagań stawianych przez zachodnioeuropejskie sieci handlowe. Wiele sieci z dnia na dzień wprowadziło mocno zaostrzone kryteria dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości w owocach. Dziś niemieccy sadownicy wiedzą już, jak produkować jabłka, by spełnić te wymagania. Projekt Fruit Quality Contract ma to umożliwić również polskim producentom, - zaznaczyła Mazurek.

Poleć
Udostępnij