Ekologiczny baton od SGGW
Projekt warszawskich naukowców jest przeznaczony przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających sporty i szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, która mogłaby zastąpić niewielki posiłek.
Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej w SGGW
Zostały one poddane bardzo szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić m.in. jak długo można przechowywać produkt w różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono wartość odżywczą produktów, profil białkowy, ustalono kaloryczność i oceniono w kategoriach sensorycznych.
Ostatecznie wybrano jeden produkt, który poddano ocenie konsumenckiej. Ta wypadła korzystnie: z ankiet przeprowadzonych wśród grupy badawczej wynika, że batony to produkty pożądane lub bardzo pożądane. Ponad 90 proc. badanych zadeklarowało, że kupiłaby je w sklepie.
Zwycięski produkt - baton kokosowy - został jeszcze raz zoptymalizowany pod kątem dokładnych wytycznych firmy, która miała rozpocząć produkcję.
Spotkania z rolnictwem precyzyjnym w RZD SGGW Wilanów-Obory
Także pozostałe receptury nadają się do wykorzystania. Są równie interesujące i byłyby oryginalną propozycją na naszym rynku. Z wszystkimi można zapoznać się na stronie internetowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, gdzie zostały udostępnione wyniki grantu.
SGGW jako placówka badawcza zgłosiła się do konkursu na dotację do badań w zakresie rolnictwa ekologicznego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi razem z partnerem-przedsiębiorstwem.
Naukowcy opracowują recepturę, partner dostarcza niezbędnych surowców, a następnie wdraża produkt do produkcji. Ministerstwo finansuje takie badania po to, by popularyzować przetwórstwo surowców ekologicznych. Dlatego receptura nie może zostać opatentowana, należy ją natomiast udostępnić do nieodpłatnego wykorzystania.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś