DuPont tworzy Clean Label Hub i powiększa zespół badawczo-rozwojowy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
30-08-2018,9:30 Aktualizacja: 30-08-2018,9:45
A A A

DuPont Nutrition&Health rozszerza zespół badawczo-rozwojowy, tworząc w placówce w duńskim Brabrand Clean Label Hub (tzw. centrum czystej etykiety). Dotychczasowy skład zostanie poszerzony o sześć osób.

Nowi pracownicy skoncentrują się na projektach dotyczących zdrowego odżywiania i oferty teksturantów jako dodatków do żywności, udoskonalając zarówno same składniki, jak i procesy wytwórcze.

siewka, rzepak

Zgoda na owadobójczą zaprawę nasienną Lumiposa firmy DuPont

26 czerwca 2017 r. w Genewie firma DuPont Polska otrzymała zgodę na dopuszczenie do użytku owadobójczej zaprawy nasiennej Lumiposa, zawierającej cyjantraniliprol jako substancję czynną. Preparat przeznaczony jest do stosowania w...

W skład Clean Label Hub wejdą eksperci posiadający doświadczenie w tworzeniu produktów z tzw. czystą etykietą oraz w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, czyli obszarów, które często ze sobą współpracują.

- Koncepcja "czystej etykiety" polega na tworzeniu żywności ze składników znanych i chętnie konsumowanych przez klientów, z szacunkiem do Ziemi i jej zasobów naturalnych - mówi Gerard Lynch, kierownik zespołu badawczo-rozwojowego Systems&Texturants, Emulsifiers&Sweeteners.

- Wiele produktów należących do kategorii czystej etykiety już jest tworzona w oparciu o nasze składniki, ale potencjał innowacyjny jest olbrzymi. Możemy wykorzystywać więcej surowców naturalnych i tworzyć składniki, niezbędne do utrzymania zrównoważonej diety, równocześnie zapewniając konsumentom korzyści zdrowotne. Zaangażowanie w powyższe działania będzie miało kluczowe znaczenie dla dalszych sukcesów i rozwoju firmy - dodaje.

DuPont, ochrona herbicydowa, ochrona fungicydowa, DuPont Pioneer, Danko, Adob oraz BGŻ BNP Paribas

DuPont pomaga chronić zboża, rzepak i buraki cukrowe

28 czerwca firma DuPont we współpracy z DuPont Pioneer, Danko, Adob oraz BGŻ BNP Paribas  zorganizowała spotkanie dla producentów roślinnych w Modgarbach pod Kętrzynem. Spotkanie zostało podzielone na część wykładową oraz...

Zespół zajmujący się teksturantami ma rozpocząć prace na początku 2019 roku. Jego członkowie będą mieli możliwość zmierzenia się z projektami, których celem będzie zapewnienie tekstury i stabilności dla wielu zastosowań spożywczych.

Możliwość wykorzystania szerokiego dostępu do surowców naturalnych i ich przetwarzania - od owoców i warzyw, przez wodorosty i bromatologię - daje DuPont Nutrition&Health ogromne możliwości doskonalenia składników funkcjonalnych, tak by spełniały oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.

- Cieszymy się, że możemy uruchomić Clean Label Hub i zaangażować w projekt nowe osoby, które pomogą nam udoskonalić strategię firmy i zapewnić klientom jeszcze lepsze wsparcie.  Ośrodek umożliwi dalsze wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju i Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Inwestycja, którą realizujemy, pomoże opracować zdrowsze, bardziej odżywcze i zrównoważone składniki dla tworzonej przez nas żywności - powiedział Mikkel Thrane, Global Sustainability Lead z firmy DuPont Nutrition&Health.
 

Poleć
Udostępnij