DuPont tworzy Clean Label Hub i powiększa zespół badawczo-rozwojowy
DuPont Nutrition&Health rozszerza zespół badawczo-rozwojowy, tworząc w placówce w duńskim Brabrand Clean Label Hub (tzw. centrum czystej etykiety). Dotychczasowy skład zostanie poszerzony o sześć osób.
Nowi pracownicy skoncentrują się na projektach dotyczących zdrowego odżywiania i oferty teksturantów jako dodatków do żywności, udoskonalając zarówno same składniki, jak i procesy wytwórcze.
Zgoda na owadobójczą zaprawę nasienną Lumiposa firmy DuPont
W skład Clean Label Hub wejdą eksperci posiadający doświadczenie w tworzeniu produktów z tzw. czystą etykietą oraz w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, czyli obszarów, które często ze sobą współpracują.
- Koncepcja "czystej etykiety" polega na tworzeniu żywności ze składników znanych i chętnie konsumowanych przez klientów, z szacunkiem do Ziemi i jej zasobów naturalnych - mówi Gerard Lynch, kierownik zespołu badawczo-rozwojowego Systems&Texturants, Emulsifiers&Sweeteners.
- Wiele produktów należących do kategorii czystej etykiety już jest tworzona w oparciu o nasze składniki, ale potencjał innowacyjny jest olbrzymi. Możemy wykorzystywać więcej surowców naturalnych i tworzyć składniki, niezbędne do utrzymania zrównoważonej diety, równocześnie zapewniając konsumentom korzyści zdrowotne. Zaangażowanie w powyższe działania będzie miało kluczowe znaczenie dla dalszych sukcesów i rozwoju firmy - dodaje.
DuPont pomaga chronić zboża, rzepak i buraki cukrowe
Zespół zajmujący się teksturantami ma rozpocząć prace na początku 2019 roku. Jego członkowie będą mieli możliwość zmierzenia się z projektami, których celem będzie zapewnienie tekstury i stabilności dla wielu zastosowań spożywczych.
Możliwość wykorzystania szerokiego dostępu do surowców naturalnych i ich przetwarzania - od owoców i warzyw, przez wodorosty i bromatologię - daje DuPont Nutrition&Health ogromne możliwości doskonalenia składników funkcjonalnych, tak by spełniały oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.
- Cieszymy się, że możemy uruchomić Clean Label Hub i zaangażować w projekt nowe osoby, które pomogą nam udoskonalić strategię firmy i zapewnić klientom jeszcze lepsze wsparcie. Ośrodek umożliwi dalsze wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju i Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Inwestycja, którą realizujemy, pomoże opracować zdrowsze, bardziej odżywcze i zrównoważone składniki dla tworzonej przez nas żywności - powiedział Mikkel Thrane, Global Sustainability Lead z firmy DuPont Nutrition&Health.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś