Chiny sprowadzają coraz więcej wieprzowiny
W pierwszym półroczu bieżącego roku Chiny sprowadziły 762,3 tys. ton mięsa wieprzowego. To aż dwa razy więcej niż o tej porze przed rokiem.
Wzmożony popyt tego wielkiego kraju na ten gatunek mięsa wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na chiński rynek i mieli ok. 70 proc. udziału w przywozie do Państwa Środka - informuje FAMMU/FAPA.
Chiny chcą produkować genetycznie modyfikowaną soję
Największym dostawcą pozostały Niemcy, a kolejne miejsca zajęły Hiszpania i Dania. Dostawy spoza UE zwiększyły się natomiast ponad 2,5-krotnie, przede wszystkim z USA i Kanady. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując tym samym zezwolenia na wysyłki do Chin. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez władze w Pekinie.
Analitycy przewidują utrzymanie się wysokiego importu wieprzowiny do Chin bowiem w minionym roku ciągle spadało tam pogłowia trzody chlewnej. Niekorzystne relacje cen pasz do stawek żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do redukcji stad loch, co wpłynęło na spadek produkcji. W 2016 r. poziom wytwarzania ponownie się obniży, a chiński import wieprzowiny może wzrosnąć o 30 proc. do ok. 2 mln ton.
Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach co najmniej do końca tego roku, co będzie sprzyjało wzmożonemu importowi.